gra liczbowa

• Autor wątku Autor wątku Gonzinho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gonzinho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Opracowałem zasady nowej gry liczbowej, która - według mojej oceny - mogłaby być interesująca dla Totalizatora Sportowego lub innej podobnej firmy. Czy możliwe jest skuteczne zastrzeżenie praw autorskich w powyższym przypadku ? Bardzo proszę fachowców o poradę !

Dziękuje - Go.

No to proszę to jakoś ustalić, np zrobić szkic na kartcę, wykonać taką grę - poprostu ustalić to w jakiś sposób, aby nie było to tylko w Pańskiej głowie.

Wszystko jest ustalone, spisane, narysowane zgodnie ze standardami Totalizatora Sportowego, któremu zamierzam zaproponować "kupienie pomysłu". Następny krok to wizyta u rzecznika patentowego. Rzecz w tym,
że nie wiem, czy skuteczne zastrzeżenie praw do sposobu organizowania nowej gry liczbowej, jej regulaminu, zasad gry etc. jest wg polskiego prawa w ogóle możliwe.

Pozdrawiam - Go.l

Samego pomyslu tak naprawde ochronic sie nie da.
Dopiero jak sie go utrwali - jak pisal Colder - gra musialaby choc raz sie odbyc.

Pomysł moze byc w niektórych okolicznościach chroniony na podstawie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji albo przez artykuły kc.
Co do rzecznika patentowego wątpie aby Panu pomógł - nie jest to wynalazek ani wzór przemysłowy czy użytkowy...
Raczej bardziej widziałbym tutaj zadanie dla notariusza, który potwierdzi datę, która może potem się przydać, jeśli będzie spór kto wymyślił daną koncepcję pierwszy.

Pięknie dziękuję za wyjaśnienia i konstruktywne uwagi.

Pozdrawiam - Go.

Powrót