Grafik pracy

• Autor wątku Autor wątku kajoQLIMAX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajoQLIMAX

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Witam ,

Pracuję na umowę o pracę na pełen etat. Wynagrodzenie jest miesięczne,z okresem wypłaty do 5 dnia następnego miesiąca .
Grafik pracy otrzymujemy na grupę na whatsupie,później jest on wywieszany w jadalni na tablicy. Wiadomość na whatsupie jak i wywieszenie następuje w czwartek,piątek przed początkiem następnego tygodnia,rozkład pracy jest tylko właśnie na ten następny tydzień .
Czy nie jest to za późno ? Grafik powinien chyba być najpóźniej 7 dni przed początkiem rozpoczęcia nowego cyklu ; czy ma być on rozpisany na cały miesiąc czy możne być jak do tej pory ,na tydzień do przodu ?

Witam
Art. 129. - [Wymiar czasu pracy] - Kodeks pracy.

§ 3. 19 Rozkład czasu pracy danego pracownika może być sporządzony - w postaci papierowej lub elektronicznej - na okres krótszy niż okres rozliczeniowy, obejmujący jednak co najmniej 1 miesiąc. Pracodawca przekazuje pracownikowi rozkład czasu pracy co najmniej na 1 tydzień przed rozpoczęciem pracy w okresie, na który został sporządzony ten rozkład.

Jak rozumiem,grafik musi być wydany na minimum miesiąc? Przekazanie grafiku tylko na tydzień jest wykroczeniem ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam
Skoro przepis obliguje to jego nieprzestrzeganie jest zagrożone sankcjami. Skarga do PIP może być z zaznaczeniem anonimowości składającego.
Bez reedukacji pracodawcy ze strony instytucji kontrolnych nie licz specjalnie na zmiany. Jak nic nie zrobicie, nic się nie zmieni.

Akurat jestem na wypowiedzeniu. Ale...było ono trochę wymyślone ; nie chciałem podpisać porozumienia stron +1000 zł ekstra,to dostałem redukcję etatu - tu akurat mogę zyskać bo w firmie jest zatrudnionych jak dobrze policzyłem 20 osób.
Więc trochę może trzeba by douczyć pracodawcę,tym bardziej że jeszcze 3 miesiące będę się "meczył"

kajoQLIMAX napisał:
nie chciałem podpisać porozumienia stron +1000 zł ekstra
Dostałeś wypowiedzenie zmieniające ? jaki powód ?

Wypowiedzenie umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony .
Przyczyną redukcja etatów,wynikająca ze spadku ilości zamówień i zmniejszenia nakladu pracy .
Rozwiązania z zachowaniem 3 miesięcznwgo okresu wypowiedzenia.
Mieli przygotowane dwa,tamtego powziąłem że nie podpisze więc wyciągnęli redukcję etatów .

W takim razie przy odmowie należy sie odprawa przy zatrudnieniu 20 osób

Powrót