Grafik umowa-zlecenie

• Autor wątku Autor wątku ewelina911
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewelina911

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć wszystkim,
Do niedawna pracowałam dla pewnej firmy jako grafik - tworzyłam bannery reklamowe, loga i tym podobne, w tym również na potrzeby tejże firmy.
Pracowałam na umowę zlecenie, która z tego co mi wiadomo nie przenosi praw autorskich na pracodawce/zleceniodawcę (nie było w umowie również zapisu o przeniesieniu praw) w stalych godzinach 07:00-15:00.
No i w końcu moje pytanie:
Czy mogę swobodnie korzystać ze stworzonych przez siebie prac lub je opracowywać?
Czy w wypadku, gdyby firma postanowiła (skutecznie) spróbować stwierdzić (przed sądem), że mimo umowy zlecenia istniał między nami stosunek pracy to czy wtedy prawa autorskie przeszłyby na zleceniodawcę?

Moim zdaniem nie, bo art. 12 mówi o zgodnym zamiarze stron oraz wspomina o umowie o pracę a dodatkowo ustawa stanowi, że umowa o przejęciu praw autorskich musi mieć formę pisemną, tak więc nie mogłabym mieć świadomości przejecia przez zleceniodawcę praw.

Czy mój tok myślenia jest dobry?
Chciałabym z gory podziękować za kaźdą odpowiedź.

Wydaje mi się, że masz rację, ale lepiej zapytać specjalisty - sam jestem ciekawy co myśli o tym kolega LeszekS? Można prosić o odpowiedź?

Jeśli nie dokonano w formie pisemnej przeniesienia praw autoskich majątkowych to do takiego przejścia nie doszło, zatem:
ewelina911 napisał:
... Czy mogę swobodnie korzystać ze stworzonych przez siebie prac lub je opracowywać?...
Tak.
ewelina911 napisał:
... Czy w wypadku, gdyby firma postanowiła (skutecznie) spróbować stwierdzić (przed sądem), że mimo umowy zlecenia istniał między nami stosunek pracy to czy wtedy prawa autorskie przeszłyby na zleceniodawcę?...
Doprecyzuj, pracowałaś na umowie o pracę a grafikę tworzyłaś na podstawie umowy zlecenia ?

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Jeśli nie dokonano w formie pisemnej przeniesienia praw autoskich majątkowych to do takiego przejścia nie doszło, zatem:Tak.
Doprecyzuj, pracowałaś na umowie o pracę a grafikę tworzyłaś na podstawie umowy zlecenia ?

Nie, pracowalam tylko na podstawie umowy zlecenie, nigdy nie bylo umowy o prace. Zastanawiam sie tylko cos staloby sie w wypadku gdyby zleceniodawca probowal ustalac w sadzie stosunek pracy (co sie zdarza). Pracowalam w stalych godzinach i w miejscu wyznaczonym przez zleceniodawce, co moze budzic watpliwosci co do istnienia stosunki pracy chyba. Czy gdyby ustalono stosunek pracy to czy jest mozliwe ze sad stwierdzi ze prawa przysluuja jemu? Ja w umowie nie mialam zapisu o prawach autorskich a dodatkowo jako ze byla to umowa zlecenie bez znamion umowy o praceto chyba nie mozna zalozyc ze nawet po ustaleniu istnienia stosunku pracy przez sad prawa przeszlyby na zleceniodawce/pracodawce?

Zacznijmy od tego, że jest to bardzo mało prawdopodobne w tego rodzaju zleceniach. Tu raczej mowa o umowie/umowach o dzieło, nazwa Twojej nie odrywa roli. W przypadku stosunku pracy nie jest wymagana żadna odrębna umowa na przeniesienie praw autorskich majątkowych, pracodawca nabywa je z mocy ustawy.

Powrót