P
pabloPL
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam,
Chcę stworzyć grafiką przedstawiającą postać ludzką, lecz niestety niezabardzo idzie mi rysowanie. Chciałbym więc wykożystać juz istniejącą fotografie, a gotowa grafika będzie posiadała następujące cechy:
- będzie dwukolorowa (jednym z kolorów będzie gradjęt a dugi to cień)
- będzie wykorzystywała obrys (kontur) postaci znajdującej się na orginalnym zdjęciu (co do którego nie mam żadnych praw)
- obrys ten będzie dość dokładny (wykonany przy użyciu grafiki warstwawej)
- grafika nie będzie zawierała żadnego piksela orginalnego zdjącia
- ktoś, kto widział orginalne zdjącie dość łatwo będzie mógł ustalić że było ono wzorem dla mojej grafiki
- w oparciu o samą grafike nie można rozpoznać osoby na niej występującej (za względu na "prymitywizm" mojej grafiki)
podaje link do zdjęcia i grafiki (mojego autorstwa) do przykładowej grafiki
http://www.foto-hosting.pl/images/viu1213875338u.jpg
Moje pytanie brzmi:
Czy mogę taką grafike sprzedać i czy takim działaniem nie łamie praw autora orginalnego zdjęcia?
Chcę stworzyć grafiką przedstawiającą postać ludzką, lecz niestety niezabardzo idzie mi rysowanie. Chciałbym więc wykożystać juz istniejącą fotografie, a gotowa grafika będzie posiadała następujące cechy:
- będzie dwukolorowa (jednym z kolorów będzie gradjęt a dugi to cień)
- będzie wykorzystywała obrys (kontur) postaci znajdującej się na orginalnym zdjęciu (co do którego nie mam żadnych praw)
- obrys ten będzie dość dokładny (wykonany przy użyciu grafiki warstwawej)
- grafika nie będzie zawierała żadnego piksela orginalnego zdjącia
- ktoś, kto widział orginalne zdjącie dość łatwo będzie mógł ustalić że było ono wzorem dla mojej grafiki
- w oparciu o samą grafike nie można rozpoznać osoby na niej występującej (za względu na "prymitywizm" mojej grafiki)
podaje link do zdjęcia i grafiki (mojego autorstwa) do przykładowej grafiki
http://www.foto-hosting.pl/images/viu1213875338u.jpg
Moje pytanie brzmi:
Czy mogę taką grafike sprzedać i czy takim działaniem nie łamie praw autora orginalnego zdjęcia?