Grafiki

• Autor wątku Autor wątku Jakub Winda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jakub Winda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam, tak sie od dłuższego czasu zastanawiam. i chciałbym się dowiedzieć
jezeli dajmy na to w jakiejś grze jest grafika np 64x64 wykonana przez xxx
i jezeli dajmy na to ze ją sobie skopiuje sciagne i bede z niej korzystał mogę jakoś kare dostać pieniężna czy coś?

też można otworzyć autora grafike w paincie i sobie przerysować do drugiego painta i będzie identyczna i co wtedy?

Proszę używać polskie znaki. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jakub Winda napisał:
... bede z niej korzystał ...
W jaki sposób?
Jakub Winda napisał:
... też można otworzyć autora grafike w paincie i sobie przerysować do drugiego painta i będzie identyczna i co wtedy? ...
To nadal będzie ten sam utwór, a przerysowujący nie nabędzie do niego żadnych praw.

Tylko identyczna grafika będzie plagiatem natomiast zmieniona już nie lecz zdecydowałby o tym powołany przez sad biegły - trudne do udowodnienia

LeszsekS napisał:
W jaki sposób?
To nadal będzie ten sam utwór, a przerysowujący nie nabędzie do niego żadnych praw.
w taki sposób ze będę miał w grze

a jeżeli 5 lat temu jakaś osoba zrobiła identyczny?
przecież wątpię żeby na świecie nie było takich okoliczności.

i jeszcze jedno pytanie nawet jezeli ją uzyje to wpierw powinnem dostać jakaś prośbę czy cos zebym z niej już nie korzystał tak?
i po drugie ta osoba musi mieć chyba jakiś papierek do każdej grafiki z obrazkiem tej grafiki dobrze rozumiem? bo samo słowo jest nic nie warte każdy może ściągnąć i powiedzieć ze ją zrobił

pablov napisał:
... zmieniona już nie ...
Lecz może być opracowaniem czyli utworem zależnym ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.
Jakub Winda napisał:
... a jeżeli 5 lat temu jakaś osoba zrobiła identyczny?
przecież wątpię żeby na świecie nie było takich okoliczności. ...
Przywłaszczeń autorstwa? Bezprawnego korzystania z cudzego utworu?
Jakub Winda napisał:
... nawet jezeli ją uzyje to wpierw powinnem dostać jakaś prośbę czy cos zebym z niej już nie korzystał tak? ...
Nie, nie ma takiego wymogu. Może od razu wystąpić z roszczeniami lub/i zgłosić podejrzenie popełniania przestępstwa. Oczywiście będzie musiała udowodnić, że prawa autorskie przynależą do niej.

1. czy to można gdzieś zarejestrować prawa autorskie?
2. czy to kosztuje jednorazowo a może na czas.?
3. co sie stanie z osobą która uzyła czyjejś grafiki z innej gry np do swojej gry na której też będzie coś zarabiała.
4. jak może osoba posiadająca prawa autorskie to udowodnić?

Praw autorskich nigdzie się nie rejestruje, nabywa się je z mocy ustawy w chwili uzewnętrznienia utworu w jakikolwiek sposób. Sposobów dowodzenia autorstwa utworu jest wiele, w zasadzie wszystkie były omawiane na Forum: świadkowie, szkice, pierwsze rozpowszechnienia, itd., itp. włącznie z oznaczeniem daty pewnej czy też orzeczeniem sądowym - Szukaj
menu_open.gif

Za korzystanie z cudzych utworów bez odpowiedniego pozwolenia mogą grozić roszczenia cywilnoprawne lub/i odpowiedzialność karna, temat wielokrotnie omawiany na Forum ze szczegółami.

LeszsekS napisał:
Praw autorskich nigdzie się nie rejestruje, nabywa się je z mocy ustawy w chwili uzewnętrznienia utworu w jakikolwiek sposób. Sposobów dowodzenia autorstwa utworu jest wiele, w zasadzie wszystkie były omawiane na Forum: świadkowie, szkice, pierwsze rozpowszechnienia, itd., itp. włącznie z oznaczeniem daty pewnej czy też orzeczeniem sądowym - Szukaj
menu_open.gif

Za korzystanie z cudzych utworów bez odpowiedniego pozwolenia mogą grozić roszczenia cywilnoprawne lub/i odpowiedzialność karna, temat wielokrotnie omawiany na Forum ze szczegółami.

przecież to jest chore.

mogę zrobić np. przedmiot do gry który tak naprawdę już istnieje a ja o tym nie wiem... i co w takim przypadku?

da sie sprawdzić gdzieś jakoś ze dana grafika jest już zajęta?

Może łatwiej Ci będzie przez analogię: zdjęć wieży w Pizie jest mnóstwo - pewnie miliony, może i miliardy. Siłą rzeczy niektóre zdjęcia będą łudząco podobne do siebie. Nie będzie to znaczyło, że prawa autorskie ma tylko jakaś grupa osób, a reszta nie, bo zdjęcie jest podobne.

Chore by było gdyby trzeba było wcześniej coś sprawdzać w jakichś bazach (jak?). Takie bazy by miały sens jedynie w sytuacji gdy prawa by się zastrzegało, a i tak by były skrajnie nieefektywne.

Nie jestem prawnikiem i nie odpowiem na to co by się stało gdybyś przypadkiem stworzył identyczną teksturę przedmiotu. Za to zgodnie z logiką: o ile nie próbujesz kombinować i zabezpieczać się w sposób, że najwyżej powiesz, że to przypadek, to nie musisz się obawiać o wykonanie identycznego utworu. Jest zbyt dużo kombinacji, nawet przy grafice 64x64 - prawdopodobieństwo przypadku to 1 do 17,5 biliona.

Do praktyki powinna Ci wystarczyć ta nieprawnicza logika - jeśli pytasz się o czystą teorię, może ktoś inny podpowie. Na moje oko tworząc przypadkiem identyczną grafikę, nie łamiesz prawa autorskiego, ale mogę się mylić. Natomiast co z ewentualnym udowodnieniem tego - nie mam pojęcia.

biliona?
przyuważ ze jak dobrze rozumiem.

to każda grafika nie ważne czy ma inny kolor czy jest przekręcona w inną strone czy jest zmniejszona ma dalej prawa autora tego który ją zrobił.

niema dużo sposobów na jej wykonanie.

większość grafik które widziałem i poszukałem przez pół dnia są identyczne tylko czasem wyglądają na inne bo są tak dobrane kolory czy też są zmniejszone albo są w inną stronę skierowane ....

Powrót