Grand Prix na zużlu - zwrot za bilety

• Autor wątku Autor wątku unky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

unky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Wczoraj było Grand Prix na żużlu na stadionie narodowym. O 22:00 zawody przerwano bo tor nie nadawał się do jazdy. Odbyło się tylko 12 wyścigów z 23 zaplanowanych.
Generalnie zawinili organizatorzy gdyż nie potrafili zbudować bezpiecznego toru na którym mogłyby się odbyć zawody. Tor zaczął się sypać, maszyna startowa nie działała. W końcu po 3 godzinach nieudolnych napraw zawody przerwano.

Nie było żadnej przyczyny zewnętrznej która mogłaby spowodować przerwanie zawodów. Wina leży wyłącznie na organizatorach.
Jakimi paragrafami trzeba by się podeprzeć aby organizator zwrócił pieniądza za bilety?
Trochę można by porównać to do obecności w kinie. W połowie filmu psuje się projektor i film nie jest dokończony więc oczywistym jest że kino zwraca za bilety. Tutaj uważam że mechanizm powinien być podobny.

A bilet zakupiles na co? Gdzies ktos gwarantowal ci 23 rundy czy bilet zakupiles na "zawody" ktore de facto sie odbyly i zwyciezce wyloniono ?

To chyba jest oczywiste że zawody tego typu składają się z 23 biegów i te akurat zostały przerwane wyłącznie z winy organizatora.

Program imprezy wydany przez organizatora informuje wyraźnie, że rozegrane będą 23 biegi. Jest tez tabela z rozrysowanymi pozycjami startowymi na wszystkie 23 biegi wraz z półfinałami i finałem. Mam taki program. Wystarczy?

Jak dla mnie to jest niewywiązanie się z warunków umowy określanych w programie imprezy. Umowę zawarto poprzez sprzedaż biletu na określona imprezę.

Powrót