GRANICE NIEMIEC z 1937 roku.

• Autor wątku Autor wątku jpaleczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jpaleczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
proponuje zwrocic sie do archiwum miejskiego wydzialu geodezji i kartografii, na pewno beda miec w swoich archiwach

Prosze podac miejscowosc- bedzie najlatwiej...

ja mam podac miejscowosc? :o moze mam podac numer tel? ewentualnie zadzwonic i poprosic o wypis z mapy ?? to chyba sam zainteresowany powinien zwrocic sie do wgik najblizszego miejsca zainteresowania.

Nurku, moj post byl skierowany do autora watku. Dzwonienie gdziekolwiek mija sie z celem. Samorzady nie maja takiej wiedzy, a wydzialy geodezji nie dysponuja tak starymi mapami. Ewentualnie archiwa panstwowe, ale to naprawde nie jest zadna tajemna wiedza, ktora dzielnica czy miejscowosc byla po ktorej stronie granicy.

drogi plesserze, autor watku sam okreslil przyblizone okolice (raciborz-gliwice-katowice) wiec niech sam ruszy glowa gdzie bedzie mogl znalezc ;)
a jesli chcesz wiedziec to archiwa maja duzo starsze zbiory, w moim rodzinnym miescie plan miasta jest z 1823 ;)

Raciborz- Gliwice- Katowice to bardzo przyblizony obszar, bo dzis mieszka na nim 6 mln ludzi. W moim rodzinnym miescie, ktore lezy wlasnie w dawnym pasie granicznym na Gornym Slasku archiwa geodezyjne zaczynaja sie od lat 60 XX wieku (wczesniejsze dokumenty zostaly zniszczone). Zatem podtrzymuje: jesli juz, to raczej archiwa panstwowe i muzea miejskie niz geodezja.

Ostatnia edycja:
dobrze byloby popytac w kilku miejscach jednoczesnie, na pewno gdzies uda sie znalezc potrzebne mapy, katowice sa duzym miastem i moga cos miec w zasobach archiwum a nie zaszkodzi zapytac w raciborzu bo czasem mniejsze miasteczka byly "lepiej" traktowane

Witam,

Szanowni Panowie nurek68 i plesser !!!

Bardzo dziekuje Wam za zainteresowanie moim przypadkiem.

Chodzi mi o miejscowosc PRZYSZOWICE.

Wyslalem zapytanie do GLIWIC, ale czekam na info od nich.

Sprobuje jeszcze w Katowicach.

Pozdrawiam.

P.S.

Nie warto sie sprzeczac - uwazam, ze istota istnienia FORUM i FAQ jest niewiedza i chec skorzystania z doswiadczenia innych (a nie niechec i lenistwo) lub brak pomyslow na jej znalezienie.Szanuje kazda osobe, ktora poswieca swoj czas, by pomagac innym.

;)

na twoim miejscu pofatygowalbym sie osobiscie, czasem wizyta i rozmowa werbalna potarfi zdzialac cuda ;) a moze nawet dostaniesz interesujacy cie dokument od reki :)

Dziekuje za wskazowki, aczkolwiek raczej ciezko bedzie mi sie wybrac osobiscie, bo nie mieszkam w Polsce, ale moze korzystajac z twojej rady kogos tam wysle ze znajomych - dziekuje. :lol:

Pozdrawiam

witam! nie wiem czy w dalszym ciągu jest Pan zainteresowany mapą Polski z 1937 roku. Jeśli tak, to przesyłam link do strony gdzie jest przedstawiona interaktywana mapa Polski w 1937 r.: Wykop.pl - Interaktywna mapa Polski 1937 Fakt, że nie ma na niej wyszczególnionej miejscowości Przyszowice. Ale na mapie samochodowej Polski, pomiędzy Świętochłowicami a miejscowością Orzesze są Przyszowice. Proszę sobie porównać obecną mapę z tą z1937 a przypuszczam, że dojdzie Pan do tych samych wniosków co ja.

Pozdrawiam

witam:)
wiem, że minęło kilka miesięcy od ostatniego postu, ale napewno nie raz się przyda.
MAPSTER - Szczegóły

najlepiej pobrać i otworzyć
pozdrawiam

chciałbym wiedziec czy Sokal byl w granicach niemeic z 1937 roku. gdzie moge znalesc takie info.

Witam,

czy miejscowości takie jak Lipka i Łebno na pomorzu należały do ziem niemieckich przed 1937 roku?

Dziękuje serdecznie za pomoc;)

Powrót