Granice RP

• Autor wątku Autor wątku Happysad10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Happysad10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie,
Proszę o udzielenie informacji dotyczących granic Polski. Interesują mnie głownie tereny podziemne. Z jakich obszarów w głąb ziemi możemy, jako państwo, korzystać nie naruszając terenów sąsiedzkich oraz na mocy jakich przepisów prawnych jest to ustalone. Na mocy rozdziału 1 Granica państwowa ustawy z dnia 12 października 1990 r. o ochronie granicy państwowej (Dz. U. z 2009 r. Nr 12, poz. 67 z późn. zm.) nie dowiaduję się po jakim kątem mamy granice. Chodzi mi o to, że przecież Ziemia jest elipsą i nasze tereny kierują się do jądra. I stąd pytanie- pod jakim kątem, jakie akty prawne to regulują?

terytorium państwa sięga w głąb ziemi aż do jądra

Sebo_xx napisał:
terytorium państwa sięga w głąb ziemi aż do jądra

Tak? A na czym to opierasz? :) A jądro w takim razie będzie kogo? Może powierzchnia jądra pod danym krajem będzie należała do kraju? Tylko jak to zrobić, skoro powierzchnia ziemi jest większa niż powierzchnia jądra? ;)

Ale chodzi mi o to pod jakim kątem względem innych państw...? I potrzebne mi są akty prawne, które to regulują...:rolleyes:

Na logikę (jeśli można to ująć logicznie), to granica państwa przebiega pod takim kątem względem powierzchni Ziemi, aby przeciąć środek jądra Ziemi. Innymi słowy - możemy eksploatować wycinek Ziemi w kształcie stożka o wierzchołku w środku Ziemi i punktach przecięcia się tego stożka z powierzchnią Ziemi leżących na naszej linii granicznej.

Biorąc jednak pod uwagę budowę geologiczną naszej planety, kąt nachylenia granicy państwowej względem powierzchni Ziemi możemy przyjąć jako 90 stopni. W końcu, przy obecnym stanie wiedzy i techniki, jesteśmy w stanie eksploatować tylko skorupę ziemską, która nie sięga zbyt głęboko.

Powrót