Grecja - uszkodzenie wynajetego skutera

• Autor wątku Autor wątku Aqm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aqm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jestem obecnie w Grecji podczas podrozy wynajetym skuterem jakis miły grek albo kto wie rzucil na srodek drogi plyte ( cos jak nasz chodnik z plyty) i niestety najechalem na nią oslepiony przez słońce, co skonczylo sie na licznych obtarciach ale również i skutera.. po powrocie wlasciciel zarządzał 140 euro - uwazam ze troche za duzo na powstale uszkodzenia, ale niestety nie ma targowania. Rozmowa skonczyla sie na tym, ze ide do hotelu i wrócę jak uda mi sie pozyczyc od kogos pieniądze. Umowa jaka sporzadzilismy przed wynajeciem jest na moje imie nazwisko oraz nr prawa jazdy z polski. I teraz pytanie co jezeli nie zaplace?

Postaw się na jego miejscu. Chciałbyś, żeby Ci ktoś uszkodził pożyczoną rzecz a później kombinował jak nie zapłacić? Troszkę honoru...

jeżeli uważasz, że za dużo to może zaproponuj, że sam zaprowadzisz skuter do lakiernika i go opłacisz?

W umowie jest jakiś zapis o pokryciu szkód powstałych podczas wypożyczenia?

Jest zapis, że pokrywam ja koszty jeżeli z mojej winy, tu wina poniekąd dróg w grecji ( w polsce bym dostal odszkodowanie od dróg). jednak wszyscy ktorym o tym mowie pukaja sie w glowe ze chce on za duzo. Proponowalem mu 100 euro ktorych nie chcial. Dlatego co jezeli zaplace mu część kosztow, a reszty nie. Czy na podstawie tylko nr prawa jazdy i imienia i nazwiska jest prawdopodobieństwo ze przyjdzie do mnie jakies polecenie zaplaty czy cokolwiek?

Powrót