Groźba odwieszenia wykonania kary pozbawienia wolności

• Autor wątku Autor wątku Student1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Student1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam zgłaszam się do was o pomoc w poniższej sprawie. Co zrobić w przypadku kiedy osoba w wieku 22 lat, studiująca ma wyrok w zawieszeniu 1 rok na okres próby 3 lat z Art. 281 który uprawomocnił się dwa miesiące temu i osoba ta dopuściła się ponownie podobnego przestępstwa również z Art. 281. Prokurator oznajmił że nie ma w rejestrze że grozi mu odwieszenie kary uzasadniając że nie figuruję on w jego dokumentach. Co można zrobić kiedy nie doszło jeszcze do rozprawy za przestępstwo które popełnił, i czy jest sposób żeby uniknąć odwieszenia wykonania kary w tej sytuacji. Dziękuje za pomoc.

może Prokurator ma starą informację z KRK - ale to żaden problem - ściągnie aktualną przy najbliższym pobycie w Sadzie...:)- a przy okazji z tamtej sprawy ściągnie sobie treść wyroku wraz z uzasadnieniem......

Czy ten drugi czyn został popełniony już po uprawomocnieniu się wyroku w pierwszej sprawie?

Tak 2 miesiące po uprawomocnieniu.

no cóż - znaczy to tylko tyle ,ze poprzednia (I-pierwsza) kara była zdecydowanie za niska i mało skuteczna bo nie zrobiła na tobie żadnego wrażenia skoro po tak krótkim czasie popełniłeś dokładnie identyczne przestępstwo...

Ja nie popełniłem tego przestępstwa tylko chciałem zasięgnąć porady kogoś kompetentnego ale tylko widze morały życiowe które w ogóle nie mają nic do rzeczy odnosnie mojego pytania.

taaa- no skoro nie zrobiłeś to nie masz czego się bać... ja bym już pisal pozew o odszkodowanie z Prokuratury

W takim razie kolejne skazanie za czyn z art. 281 k.k. będzie stanowiło przesłankę do zarządzenia wykonania kary i to zapewne obligatoryjną.

Chyba, że prawomocny wyrok w 2 sprawie zapadnie po upływie okresu próby + 6 mies (ale z tym może być ciężko bo to 3,6 roku) lub oczywiście oskarżony zostanie uniewinniony.

ale jaki wyrok ...? - skoro nasz bohater jest niewinny...:PPP

Student1988 napisał:
w przypadku kiedy osoba w wieku 22 lat, studiująca ma wyrok w zawieszeniu 1 rok na okres próby 3 lat z Art. 281 który uprawomocnił się dwa miesiące temu i osoba ta dopuściła się ponownie podobnego przestępstwa również z Art. 281.
Co można zrobić kiedy nie doszło jeszcze do rozprawy za przestępstwo które popełnił, i czy jest sposób żeby uniknąć odwieszenia wykonania kary w tej sytuacji. Dziękuje za pomoc.

Przecież pisze, że popełnił.... ;)

Powrót