Grożba ujawnienia kompromitujących zdjęć

• Autor wątku Autor wątku upokorzona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

upokorzona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mam taki problem, poznałam chłopaka z Hiszpanii przez internet, ok. 1,5 roku temu. Wydawał się być dobrym facetem. Jednak był chorobliwie zazdrosny. Ciągle nie byłam pewna czy chcę z nim być, więc w marcu powiedziałam mu, że będę pewna, kiedy się z nim spotkam. Wiedziałam, że nie posiada europejskich dokumentów, wziął kartę pobytu brata i przyjechał do Polski-jakoś mu się to udało. Na początku było miło, jednak on zawsze wymagał więcej, niż mogłam mu dać. Płakałam wiele razy przez niego. Teraz gdy chciałam od niego odejść grozi mi, że powysyła moim rodzicom i znajomym kompromitujące zdjęcia i nagrania. Nie wiem czy to coś zmienia, ale filmy te posiada, gdyż nagrał je w trakcie naszych videorozmów na komunikatorze internetowym, czyli poniekąd bez mojej zgody je przechowuje. Nie wiedziałam o ich istnieniu do wczoraj. Facet chce zniszczyć mi życie. Co mam robić?

Wiem, że policja jedynie mnie wyśmieje. Powiedzą, że jak byłam głupia to teraz mam problemy... Proszę o pomoc

On przebywa w Polsce nielegalnie ?
W takim razie on ma więcej do stracenia niż Ty.Marokaniec ? Latynos ?

Indus. Ale starał się o Hiszpańskie papiery. Co mu zrobią? Najwyżej go wywiozą. I tyle... A już się wziął do publikowania zdjęć. Czyli pewnie będę musiała wyjechać. To mała miejscowość. Nie będę mieć tu życia. Właśnie przyszedł do mnie do pracy i zrobił awanturę ;/ Czy policja coś tu może?

upokorzona napisał:
Czy policja coś tu może?

Nie wiem, może któryś z policjantów się wypowie.Ale jeśli napiszesz zawiadomienie i złożysz do prokuratury lub policji za potwierdzeniem, wówczas muszą zając się sprawą.

Przepis mówi tak -
Art. 191. § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Może tutaj jeszcze wchodzić w grę art. 107 k.w.

Cytat:
Art. 107. Kto w celu dokuczenia innej osobie złośliwie wprowadza ją w błąd lub w inny sposób złośliwie niepokoi,
podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1.500 złotych albo karze nagany.

Teraz założył mój fikcyjny profil na naszej klasie i umieszcza zdjęcia ;/ oszaleje ;/

to idź z tym na policje, zabezpiecz najszybciej ten profil zawiadamiając administrację naszej kalsy

nasza klasa już wie, ale zanim oni zareagują zajmie to minimum 2 dni. Ludzie z pracy boją się teraz, bo powiedzieli mu, że mnie nie ma. Ale on mnie widział i była prawdziwa awantura. To wszystko jest jak jakiś durny film ;/

>Ale jeśli napiszesz zawiadomienie i złożysz do prokuratury lub policji za potwierdzeniem, wówczas muszą zając się sprawą.

Przepis mówi tak -
Art. 191. § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Nic nie musi, ponieważ publikacja takich materiałów w internecie jak na razie nie jest przestepstwem. Tym samym zapowiedź ich opublikowania nie stanowi groźby bezprawnej.

@MMPM

§ 12. Groźbą bezprawną jest zarówno groźba, o której mowa w art. 190, jak i groźba spowodowania postępowania karnego lub rozgłoszenia wiadomości uwłaczającej czci zagrożonego lub jego osoby najbliższej; nie stanowi groźby zapowiedź spowodowania postępowania karnego, jeżeli ma ona jedynie na celu ochronę prawa naruszonego przestępstwem.

Zakładam, że na tych nagraniach jest coś, co pytająca uważa za upokarzające.

Czy więc nie będzie to równoważne z "wiadomością uwłaczającą czci" ?

Powrót