Groźba windykacji za zaległe czesne

• Autor wątku Autor wątku emimar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emimar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Wiem że podobne wątki były, ale dość stare i mój przypadek jest trochę inny.
W styczniu 2014 roku zapisałem się na studia zaoczne. Podpisałem dwa egzemplarze, które zostały mi zabrane (niby do podpisu, ale swojego egzemplarza nie otrzymałem).

W marcu 2014 roku idąc po podbicie legitymacji wraz z kolegą otrzymaliśmy od pani w sekretariacie informację że zostaliśmy skreśleni z listy studentów. Tupnęliśmy nogą i wyszliśmy. Byliśmy 3-4 miesiące na studiach, ale to nie było dla nas.

W lato przyszło mi jakieś pismo o windykację, ale nie ja odbierałem i gdzieś tam sobie leżało. Była tam podana kwota 5000zł (za cały semestr - chodziłem 3).

Teraz przyszedł mi mail wezwanie do zapłaty i informacja że jeżeli nie zapłacę sprawa trafi do firmy windykacyjnej.

§ Zgodnie z art. 476 Kodeksu Cywilnego (Dz.U. z 1964 r. poz. 93 z późn.
zmianami) - wzywam do dobrowolnego dokonania zapłaty należności

§ W przypadku nieuregulowania zaległości w terminie 14 dni od otrzymania
niniejszego wezwania Społeczna Akademia Nauk w Łodzi wystąpi o
umieszczenie Pani/Pana jako dłużnika w Krajowym Rejestrze Długów.
(nie podali dokładnej kwoty)

Mam teraz pytanie czy to możliwe że mogą mi naliczyć opłatę za dwa semestry zamiast 3 miesięcy?

Obecnie jestem na bezrobociu i czy jest możliwość na jakieś odroczenie płatności bądź umorzenie długu? Jestem w tej chwili niewypłacalny a jedyną rzecz jaką posiadam to laptop warty 200zł, więc nawet nie ma z czego ściągnąć długu.

Proszę o pomoc i jakąś radę.

Powrót