groźba

• Autor wątku Autor wątku reticulatus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reticulatus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam !
Mam pytanie do wszystkich którzy mogą na ten temat coś doradzić.
Mój były pracodawca przysłał mi sms-a,w którym kolokwialnie grozi mi pobiciem,za wykorzystanie jednego z jego kontaktów na zakupu towaru.
Jestem obecnie pracownikiem firmy działającej w tej samej branży,co mój poprzedni pracodawca.Treść powyższego sms-a jest obraźliwa i sprowadza się do głównego wątku,tu cytuję "... chuju bury jeśli jeszcze raz wykorzystasz któryś z kontaktów z mojego sklepu,pojawię się u Ciebie i sklepię Ci maskę."
Czy podobna forma może stanowić powód do jakiegokolwiek postępowania karnego wobec pracodawcy ?
Dziękuję

Kodeks Karny mówi w art. 190. § 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Należy zatem złożyć wniosek do prokuratury lub na policję przedstawiając treść ów sms-a. Dodam że musi jego treść rzeczywiście wzbudzać uzasadnioną obawę iż były pracodawca spełni swoje niecne groźby.
W tym przypadku jednak zastosowanie może mieć także poniższy artykuł zagrożony karą surowszą.

Art. 191. § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Proponuje na początek wysłać mu pisemko iż w razie kolejnych tego typu gróźb podejmie Pan właśnie takie kroki prawne, a jego zapał do wysyłania smsów zapewne opadnie. To wiem z doświadczenia.

Wielkie dzięki za informację !
Pozdrawiam

Z tym że zapowiedź "sklepania maski" trudno uznac za groźbę pobicia. Raczej bym powiedział, ze to groźba uszkodzenia samochodu. ;)

Powrót