Groźby karalne a wyrok w zawieszeniu

• Autor wątku Autor wątku zagrożenie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zagrożenie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Złożyłam zawiadomienie w sprawie groźby karalnej-pewien mezczyzna groził mi publicznie słowami "zabije cie". Mam świadków, jak najbardziej obawiam się spełnienia tej groźby,gdyż to nie zdarzyło sie pierwszy raz. Ogólnie rzecz biorąc obawiam się tej osoby a zagrożenie z jej strony jest realne, to osobnik agresywny, ma już wyrok w zawieszeniu. Czy jest szansa ze teraz dostanie kare aresztu?

>Mam świadków, jak najbardziej obawiam się spełnienia tej groźby,gdyż to nie zdarzyło sie pierwszy raz.

To przemawia na jego korzyść. Skoro wcześniej juz groził, a nie zrealizował swoich gróźb, to znaczy, ze nie były realne.

> Czy jest szansa ze teraz dostanie kare aresztu?

Nie.

Jest to przestepstwo materialne gdyz do jego znamion nalezy skutek w postaci uzasadnionej obawy adresata.Generalnie chodzi o to,zeby osoba pokzywdzona uznala za realna ta grozbe i miala ku temu podstawy.Jezeli juz wczesniej grozil to te podtawy sa dosc ,,oslabione".Trudno ocenic jednoznacznie ta sytuacje.

coz sprawa wyglada tak ze przez niego NIE WYCHODZE z domu,do tego stopnia jestem zastraszona...lecze sie nawet u psychiatry i przykro mi sie czyta że ktos kto doprowadzil mnie do tego stanu nie trafi za kratki...

Jezeli zlozyla pani zawiadomienie to prosze czekac na rozwoj wydarzen.Jezeli rzeczywiscie tak jest to nie wykluczone ze sprawa znajdzie final w sadzie.A wynik ewentualnej sprawy no to juz nie nam przewidywac.

Powrót