Groźby karalne - co i jak, odszkodowanie?

• Autor wątku Autor wątku konefqa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konefqa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.
Chciałam zadać pytanie odnośnie gróźb pozbawieniem życia wysłanych mailem.

Otóż zakupiłam na allegro przedmiot o wartości niespełna 200zł. Po 2 tyg zwodzenia mnie sprzedający w końcu, po wielu nieskutecznych próbach i staraniach oddał zapłacone mu przeze mnie pieniążki. Oddał jednak całą kwotę podwójnie. Uznałam, że nie będę oddawać mu pieniędzy, gdyż sam sobie zawinił.

Minął ok miesiąc - dzwoni do mnie pan policjant z zawiadomieniem o kradzieży (!) . Więc natychmiast przelałam pieniążki z powrotem do pana sprzedającego.

Chodzi o to, iż w międzyczasie otrzymałam e-mail od kogoś z tamtej firmy, który zawierał groźby pozbawieniem mnie zdrowia bądź życia i wyzwiska.

Moja obawa o spełnienie tych gróźb była i jest jak najbardziej realna, gdyż sprzedający posiada moje dane - dokładny adres zamieszkania, zameldowania.

Moje pytanie jest następujące - czy przedstawiając ten e-mail policji mam jakieś szanse, że ten Pan bądź firma będą w jakiś sposób ukarani pozbawieniem wolności (chociaż w zawieszeniu) i czy mam szansę na jakiekolwiek odszkodowanie z tytułu poniesionych przeze mnie lęków.

Dodam jeszcze, że w e-mailu wyraźnie jest napisane m.in:
"NIEWAŻNE KOSZTA,STAĆ MNIE NA TO ŻEBY
DOJECHAĆ DO SZCZECINA"

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Oczywiście, że warto pokazać to Policji. Odszkodowania raczej Pani nie otrzyma, na pewno nie na drodze karnej. Art. 190 KK to przestępstwo wnioskowe, po wniesieniu przez Panią wniosku o ściganie reszta będzie z oskarżenia publicznego. Nie liczyłbym jednak na inną karę jak grzywna.

Dziękuję pięknie za odp, w takim razie jeszcze dziś udam się na policję i zgłoszę przestępstwo.

Pozdrawiam.

konefqa napisał:
Dodam jeszcze, że w e-mailu wyraźnie jest napisane m.in:
DOJECHAĆ DO SZCZECINA"
Nie jest to groźba karalna w rozumieniu KK - dojechanie do Szczecina nie jest karalne..:P

ps. w przypadku złozenia zawiadomienia powinno być wydane postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania

DOJECHAĆ DO SZCZECINA" - to nie jest groźba, lecz zapewnienie pana, iż miałby on przyjechać do miasta w którym mieszkam "(...) JADĘ DO
CIEBIE I CI PO RYJU NASTRZELAM"

"postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania " tzn, że nie wszczęliby postępowania w tej sprawie?

> czy mam szansę na jakiekolwiek odszkodowanie z tytułu poniesionych przeze mnie lęków.

A jaką konkretnie wymierną strate poniosłeś?

Nie ma czegoś takiego. Szkoda zawsze jest majatkowa.

Aby art. 190 KK został wyczerpany takie rzeczy trzeba natychmiast zgłaszać na policję. Jakoś po otrzymaniu tego maila nie poszłas na policję, nie czułaś zagrożenia. Poza tym sama zachowałaś się nieuczciwie, jak facet przelał Ci podwójną kwotę to trzeba było natychmiast połowę odesłać, a nie dopiero gdy otrzymałaś wezwanie na policję.

Ostatnia edycja:
Powrót