Groźby karalne-Jak się bronić

• Autor wątku Autor wątku wer0n1ka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wer0n1ka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Mój znajomy pod wpływem alkoholu zaczął wydzwaniać i smsować do pewnej osoby grożąc jej. Okazało się, że ta osoba wszystko nagrała i złożyła doniesienie na policję . Znajomy chciał się pogodzić z tą osobą ale ta niestety nie wycofa się . Mam w takim razie pytanie , czy jeśli ta osoba pisała później znajomemu smsy , że wcale się znajomego nie boi ,tylko chce mu dać nauczkę, czy może to być uznane na korzyść pozwanego czy raczej nie będzie to miało znaczenia?
Z góry dziękuję za odpowiedzi .
Pozdrawiam.

A jakie byly to grozby?
Art. 190. § 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona,podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Warunkiem niezbednym jest tu uzasadniona obawa zagrozonego.

Smsy jak najbardziej można przedstawić, a nawet należy.

nawet jeśli umorzą groźby to pozostaje to wykroczeniem :

Art. 107. Kto w celu dokuczenia innej osobie złośliwie wprowadza ją w błąd lub w inny sposób złośliwie niepokoi,
podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1 500 złotych albo karze nagany.

Art. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 ma charakter chuligański lub sprawca dopuszcza się go, będąc pod wpływem alkoholu,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

§ 3. Podżeganie i pomocnictwo są karalne.

Lepiej odpowiadać z KW niż KK ;)

Dzięki . Mam nadzieję , że te smsy mu pomogą .

Powrót