Groźby karalne od obywatela kraju poza UE

• Autor wątku Autor wątku Rozwazny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rozwazny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Na wstępie witam wszystkich na forum.

Chciałbym się dowiedzieć, jak wygląda od strony prawnej poniższa sytuacja oraz co można zrobić w tej sprawie.

Obywatel Turcji przebywający w swoim kraju wysyła groźby po adresem pewnej kobiety oraz jej rodziny(poprzez emaile, smsy). Groźby te odnoszą się bezpośrenio do zamiaru morderstwa, gwałtu etc. Osoba, której się grozi realnie się obawia, że jest to prawdopodobne ze względu na charakter grożącego.

Gdyby taka sytuacja miała miejsce na terenie Polski nie miałbym wątpliwości, jednakże prawdopodobnie zastosowanie bedzie tu miało prawo tureckie, dlatego chciałbym zapytać jak należy poprowadzić sprawę w tej sytuacji. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Art. 110 KK. Stosuje się ustawę polską.

Zgłosić na policję/prokuraturę i czekać.

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Na razie nie mam więcej pytań. Jeżeli pojawi się coś interesującego poinformję o tym na forum dla potoności. Pozdrawiam

Markiz32 napisał:
a przeczytaleś art. 111 KK ?

Tak. Na stronie http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5237.html po przetłumaczeniu Google Translatorem wyczytałem, że wg art. 106 (MADDE 106.) jest to karane pozbawieniem wolności od 6 miesięcy do 2 lat.

Odnośnie postępowania, dostałem niepotwierdzoną informację, że można też się z tym zgłaszać do ambasady polskiej w Turcji (Przypominam, miejce wysłania gróźb: Turcja, obywatelka Polski przebywa w swoim kraju). Czy ktoś mógłby to potwierdzić/odrzucić?

A co ambasada polska tu może zrobić? Ewentualnie pomóc w kontaktach z policją turecką chyba, co oczywiście jest też pewną opcją.

Jak poszkodowana przebywa w Polsce to z oczywistych względów lepiej zgłosić to na polską policję.

To jak to jest? zgłoszenie ma sens w kraju w którym zostało popełnione przestępstwo?
Bo to chyba tylko w polsce zajmują sie wszystkim?
A co z miejscem przesłuchania podejżanego?

Ostatnia edycja:
Powrót