Groźby karalne po raz drugi.

• Autor wątku Autor wątku sirkilero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sirkilero

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.Potrzebuję pilnej porady.Mam 22 lata,rok temu zostałem skazany na 8 miesięcy w zawieszeniu tego wyroku na okres 2 lat.Chodziło o artykuł kk 190.Był to policjant na służbie.Ogólnie groźby wobec tego Pana nie miały miejsca,doszło najwyżej do znieważenia go.Lecz sąd zadecydował inaczej.
Nie dość tego,niecałe 3 miesiące temu wracałem z kolegą z dyskoteki,byłem oczywiście pod wpływem alkoholu tak jak w poprzedniej sprawie.Postanowiliśmy z kolegą kupić piwo w jednym z supermarketów otwartych 24h na dobę.Kolega znudzony zakupami postanowił poklepać jedną z pracownic rozkładających towar na pułki w pośladek,zrobił to kilka razy.Ja w tym czasie udałem się z zakupami do kas.Gdy wrócił kolega podeszło do niego kilku panów i powiedzieli że ma opuścić sklep.Kolega odpowiedział,że nie ma ochoty i uderzył co się później okazało Pana ochroniarza w twarz,robiąc mu tym małe obrażenie(lekko podbite oko).Po tym zaczęła się szarpanina,po której przyjechała policja.Ja sam działałem w tej sprawie łagodząco,choć z przejawem znacznym obrony kolegi,lecz nie uderzyłem nikogo.Po 40 godzinach w areszcie postawiono mi zarzut gróźb karalnych.Jeden z nich po rozmowie odmówił karnego ścigania mnie.Lecz 2 osoby pozostawiły swoje niekorzystne dla mej osoby roszczenia,choć widziałem ich i nawet przepraszałem.Sprawa jest w prokuraturze.
Mam pytania.Czy grozi mi więzienie?i czy mogę jeszcze w jakiś sposób załagodzić tę sytuację w sposób ugodowy.W czerwcu miałem rozpocząć praktyki na morzu:(

Powrót