Groźby karalne przez komunikator internetowy - jak się bronić ?

• Autor wątku Autor wątku Flake
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Flake

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

Zostałem wczoraj przesłuchany w charakterze nieletniego sprawcy czynu karalnego, ponieważ rzekomo wysyłałem groźby przez komunikator gadu-gadu, a w momencie popełnienia przestępstwa nie miałem skończonego 16-go roku życia ( śledztwo trwało rok ) . Policja udostępniła mi akta do przeglądnięcia i rzeczywiście - dokument z gadu gadu potwierdzał iż logowania na serwer miały miejsce z mojego komputera , jednak jak stwierdził informatyk nie jest to żadnym dowodem w tej sprawie, ponieważ można w bardzo łatwy sposób się tak pod kogoś podszyć. Kolejnym dowodem miał być dokument z neostrady który potwierdza, że w tym momencie miałem podłączony komputer do internetu, oczywiście to również wytłumaczyłem, ponieważ mam postawiony serwer i komputer pracuje non stop od siedmiu lat . W dzisiejszej rozmowie z policjantem zostałem poinformowany, że sprawa trafiła do sądu rodzinnego i mam się konsultować z prokuratorem . W jaki sposób mam się bronić ?

Jeżeli sprawa trafiła do Sadu Rodzinnego i Nieletnich, to Prokurator nie będzie tu występował. Całość sprawy oceni Sąd Rodzinny i Nieletnich.

Powrót