Groźby karalne

• Autor wątku Autor wątku ucio665
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ucio665

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Po ostatniej burzliwej rozmowie na GG, rozmówca grozi mi sądem. Tłumacząc, że mu groziłem.

Przeszukałem trochę kodeks prawny i wychodzi na to, że groźba polega na grożeniu innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę jej najbliższego.

Zatem załączam rozmowę i proszę o powiedzenie czy coś mi grozi, dodam że mam 17 lat.

44192687468503963532.png

Ja nie widzę tutaj przestępstwa groźby więc proszę się nie martwić ta osoba próbuje nastraszyć nawet jak złoży doniesienie na policje to skończy się raczej umorzeniem

Dziękuje bardzo za odpowiedź. A czy możliwy jest fakt, ze ta osoba od reki dostała termin rozprawy. Bo chodzi po mieście i informuje o terminie.

Nie, naczej nie a było przesłuchanie na policji?

Najpierw trzeba złożyć zawiadomienie na policji bądź w prokuraturze następnie druga strona zostaje przesłuchana czyli pan by wiedział o tym ponieważ dostał by pan wezwanie na policje po przesłuchaniu wszystkich i zebraniu dowodów prokurator wydaje postanowienie o wszczęciu bądź umorzeniu dochodzenia/ śledztwa. Groźby karalne są ścigane na wniosek nie można ot tak sobie założyć sprawę w sądzie z tego artykułu . Bowiem nie jest to przestępstwo ścigane z oskarżenia prywatnego tylko z oskarżenia publicznego jak dla mnie ta osoba ściemnia.

Powrót