Groźby, naruszenie prywatności ?

• Autor wątku Autor wątku sacrifice88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sacrifice88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Zarejestrowałem się na tym forum ponieważ chciałbym zaczerpnąć fachowej rady na temat dość mocno dręczącej mnie sprawy w ostatnim czasie.
Sprawa wygląda może i śmiesznie ale od dzisiejszego dnia nie jest wcale śmieszna. Chodzi o to, że ktoś tam (powiedzmy user X) rozsyła po portalach internetowych dane do moich prywatnych rzeczy takich jak zdjęcia, dane kontaktowe czy też dane mojej Narzeczonej. Sprawa wydawała mi się kiedyś złagodzona tymczasem dziś otrzymałem taką informację poprzez komunikator GG
ao01uh.jpg

następnie po sprawdzeniu okazalo się, że jest to ten sam czlowiek który jakiś czas temu rozsyłał te moje dane więc powiedzmy sprawa wróciła. Naruszono moją prywatność oraz moich bliskich przez umieszczanie na portalach czy też forach spolecznosciowych linków tak jak pisałem do zdjęc czy też np bloga który wraz z Narzeczoną prowadzę. Przy tym zawierano niezbyt miłe teksty.
Dzisiaj ponownie otrzymałem wiadomośc 2 od usera X

20g1i4l.jpg

zglosilem sprawę odpowiednim osobom (adminom) stron na których linki były umieszczane jednak nie otrzymałem u nich pomocy wręcz przeciwnie, teksty typu "idź na policję a nie ********. Jest to bardzo moim zdaniem powazna sprawa ponieważ moja Narzeczona także czuje się dotknięta i sprawa wygląda tak, że dzisiaj to jest powiedzmy link do bloga czy zdjęcie z wakacji a za pare lat będzie ktoś nas w inny sposób dręczył. Probowalem sie dogadać z tym czlowiekiem w jego mniemaniu jestem dzieckiem więc no nie idzie się porozumieć, generalnie on wysylal moje dane, ja zebralem jego, wyslalem mu kiedys na meila ze i o nim wiem troszkę i tak go to nakręciło widocznie. Proszę o radę czy jest takowa wiadomość już zastraszaniem i czy zostało popełnione jakieś wykroczenie. Sam nie wiem jak to nazwać. Ale czuję się mocno dotknięty ponieważ dostawalismy wiele niemilych wiadomosci czy to na skrzynki meilowe czy tez komunikatory.
Za pomoc z góry dziękuję, Pozdrawiam !

Zaraz zaraz, czy dobrze zrozumiałem - masz do kogoś pretensje, że wkleja na inne fora linki do twego bloga albo do zdjęć, które sam kiedyś w sieci opublikowałes?

tak ponieważ robi to bez mojej zgody i na pewno nie w charakterze promocyjnym :-x to tak jakbym ja wziął kogoś zdjęcia rozsyłał wszędzie gdzie się da i podpisywał glupotami je aby inni mieli z tego ubaw, zresztą nie chodzi o zdjęcia czy bloga tylko ale także o wysylanie wiadomosci tutaj szczegolnie do mojej narzeczonej ktora otrzymuje bardzo niemile maile chociażby. da się coś z tym zrobić czy po raz kolejny polskie prawo umywa ręce od wszystkiego. Tak jak pisalem, dzisiaj to jest wysylanie zdjęcia czy bloga a za jakiś czas takie czyny mogą mieć dużo większe konsekwencje :o

nie wiem jak cywiliści do tego podejdą ,ale w każdym bądź razie nie jest to czyn zabroniony...

Wiesz, ale na tym własnie zasadza się cała idea internetu.
Cokolwiek zostało w sieci opublikowane - zostało upublicznione, zarchiwizowane, zapisane w wyszukiwarkach, a linkowanie jest jak najbardziej legalne.
Sam publikujesz i rozpowszechniasz, a potem masz pretensje, ze ktos skorzystał z tego, co mu dobrowolnie udostepniłeś? Nie zdziw się, jesli kiedyś zobaczysz swoje zdjęcie na pierwszej stronie Faktu...
Najdelikatniej mówiąc, wykazujesz powazne niezrozumienie podstawowych mechanizmów działania internetu. Obawiam, że nie dorosłeś do tego, aby korzystac z sieci...

Powrót