GROŹBY odnośnie moich opowiadań

• Autor wątku Autor wątku 123qweasd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

123qweasd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Zaczęłam prowadzić bloga, na którym opisuje swoje emocje i multum myśli odnośnie życia i miłości. Dodatkowo mam (jeszcze nie opublikowane) napisane opowiadania wzorowane na mojej lovestory z pewnym facetem.
Gdy wyczuł, że coś takiego tworzę ( wszelkie imiona są zmienione i dodana lekka koloryzacja ) powiedział, że nie mam praw do pisania o czymś co jego tez jakoś dotyczy. Mimo tego, że tylko osoby, które nas znają mogą znaleźć podobieństwo pomiędzy naszym byłym związkiem a tymi opowiadaniami.

Moje pytanie brzmi czy mam prawo do pisania takich tekstów opartych dokładnie na tej relacji?

Możesz naruszyć dobra osobiste innych osób i tym samym narazić się na roszczenia z tym związane. Do podstawowych należy zaprzestanie naruszania.

LeszsekS napisał:
Możesz naruszyć dobra osobiste innych osób i tym samym narazić się na roszczenia z tym związane. Do podstawowych należy zaprzestanie naruszania.

No ale kazda ksiazka jest napisana na podstawie wlasnych doświadczeń

To nie zmienia faktu, że do takiego naruszenia może dojść. Nawet zmiana personaliów może okazać się niewystarczająca.

To jak powstają ksiazki? :p

Nie ma potrzeby cytowania całych postów pod, którymi bezpośrednio się wypowiadasz.mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jak w życiu, nie wszystko co może się wydarzyć wydarza się. Pisząc musisz być świadoma konsekwencji dlatego warto myśleć o tym co się pisze, a niekoniecznie pisać co się myśli.

Powrót