Groźby smsowe

• Autor wątku Autor wątku aa1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aa1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Mam pewien problem. Pół roku temu rozstałam się z chłopakiem, z którym mieszkałam. Byliśmy ze sobą 2 lata (znaliśmy się od 11 lat), po rozstaniu nadal się spotykaliśmy, ale po tym jak związał się z naszą wspólną znajomą ograniczyliśmy kontakt do poziomu koleżeństwa. Jego nowa dziewczyna i tym samym nasz wspólna znajoma zaczęła mieć do mnie jakieś "ale" od kiedy byli ze sobą, wypisywała mi smsy, że nie życzy sobie, żebym kontaktowała się ze swoim byłym a jej obecnym partnerem, ale on mówił, żebym się nie przejmowała tym. Ostatnio jak się pokłócili to ona wyjechała do swojego byłego (ojca jej dziecka) bez uprzedzenia pod pretekstem, żeby syn zobaczył się ze swoim ojcem, a on zadzwonił do mnie, żeby się wygadać i doszło między nami do pocałunku i nie tylko. Nie doszło by do tego, gdyby mnie nie zapewnił, że już z nią nie jest. Oboje tego żałowaliśmy i uznaliśmy, że lepiej będzie jak nikt się o tym nie dowie mimo wszystko. Ona wyjechała tydzień temu i do tej pory nie wróciła, ale kontaktowała się z "naszym" byłym i w końcu jej powiedział o wszystkim co było między mną a nim. Od tamtej pory ona nęka mnie smsami, w których znajdują się nie tylko wyzwiska, ale też groźby, albo ostrzeżenia typu "UWAŻAJ NA SIEBIE". Ona mieszka w tej samej miejscowości co ja i mam pewne obawy, że może spełnić swoje groźby wobec mnie. Nie wiem co robić w tej sytuacji, bo już i tak mam mieszane uczucia i nadszarpnięte nerwy zarówno przez nią jak i przez niego... Bardzo proszę o poradę.

Jeżeli w smsach zawarte są groźby, to możesz złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa.

Czy między innymi takiej treści smsy można już zgłosić:"Tak ci dopierdole że żaden już szmato nie spojrzy. Nie daruje przysięgam!!!" albo smsy z wyzwiskami?

Nie mam wątpliwości, że jest to groźba. Jeśli wywołała realną obawę, że zostanie spełniona to jak najbardziej możesz zgłosić.

Mam jeszcze takie pytanie, bo właśnie się zorientowałam, że ta jego obecna dziewczyna pisze do mnie podszywając się pod niego czy to też jest jakoś karane albo coś w tym stylu?

Co dokładnie pisze, w jaki sposób się podszywa?

Podszywa się w ten sposób jakby to on pisał, czyli grzecznie próbuje podpytać o to co zaszło między mną a moim byłym i po tych pytaniach się zorientowałam, pisałam do niego i odpowiedział, że nie ma nowego nr i nie pisze do mnie nic...

Tutaj musiałaby stosować podszywanie w celu wyrządzenia szkody majątkowej lub osobistej owego chłopaka, a ściganie mogłoby nastąpić jedynie na jego wniosek.

Napisz do niej w sprawie gróźb i znieważenia. Myślę, że jest tu szansa na sprawne rozwiązanie problemu odpowiednią rozmową, w której zażądasz zaprzestania jakichkolwiek kontaktów z jej strony i poinformujesz o odpowiedzialności karnej za wyżej wymienione przestępstwa - odpowiednie przepisy to art. 190 i 216 kodeksu karnego, gdybyś je zgłosiła.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za poradę, napewno tak zrobię

Powrót