Groźby

• Autor wątku Autor wątku lionheart1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lionheart1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie... Co kwalifikuje sie jako grozby i jakie moga byc za to kary? Czy np. takie rzeczy jak smsy czy archiwum gg sa podstawa prawna, na ktorej mozna sadzic osobe grozaca?

Można.
[cytat:imbz33z2]
Art. 190 kk
§ 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę
osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że
będzie spełniona,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
do lat 2.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.
[/cytat:imbz33z2]

Hmm.... Archiwum gg, z tego co wiem, jest dosyc latwo spreparowac... Poza tym jesli smsy od osoby grozacej wysylane byly z bramki internetowej, to nie mozna stwierdzic jednoznacznie, ze byly wysylane wlasnie przez nia. Czy jest moze jakas lista rzeczy, ktore mozna uznac za podstawy prawne w tym wypadku?

Pyta Pan ogólnie, więc odpowiedziałem ogólnie.
Oczywiście, że wgłębiając się w temat, nasuwają się wątpliwości, stąd możliwości dla obrony.
Samo w sobie archium nie wystarczy zapewnie, ale można ustalać IP etc etc.
Podstawą prawna są przepisy.
Okolicznoci, które Pan wskazuje mogą być dowodami w sprawie.

grozby w archiwum gg

Pierwsza i jak sie okazuje wciaz zywa "sympatia" malzonki grozi w jej archiwum gg ze mi dokopie,ubliza jako inwalidzie itd.To podle zachowanie nosi znamiona zastraszania tyle,ze ow pracuje dla wojska nosi bron i tresuje psy.
stad moje uzasadnione obawy.czy taki zapis (posiadam foto monitora) daje podstawy do zgloszenia na policji,wszczecia dochodzenia?Dodam,ze niedawno zaczepil mnie pod sklepem,naruszyl moja nietykalnosc osobista,ublizyl i grozil.Romans romansem ale to juz przesada.prosze rade-indiarav

1) foto monitora nie jest dowodem w sprawie - jest nim wydruk archiwum (wraz z dyskiem twardym na ktorym jest owo archiwum aby biegły ktory ewentualnie zostanie powołany mógł stwierdzić czy zapisy w GG są autentyczne czy nie... )
2) Nie znając szczegółów sprawy nikt panu nie powie czy owe groźby są grożbami karalnymi w rozumieniu KK
3) naruszenie nietykalności jest ścigane z oskarżenia prywatnego (art. 217 &1 KK)
4)to że ktoś pracuje dla wojska akurat nie ma tutaj znaczenia...
5)znieważenie jest ścigane z oskarżenia prywatnego (art. 216 &1 KK)

Inaczej kopie chuligan a inaczej ktos znajacy od lat sztuki walki.Pracujac dla wojska ma pozwolenie na bron co poteguje "stan strachu".nadto taka osoba nie powinna pracowac wdla armii,raczej dla mafii.Byc moze krewki mlodzieniec minal sie z powolaniem.

Powrót