Grunt przeszedł na Skarb Państwa

• Autor wątku Autor wątku lelutek1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lelutek1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć, jestem tu nowa. Nie wiem czy dobrze wybrałam kategorię. Jeśli nie, to proszę mi wybaczyć.

Mój problem jest taki.. :-?

Całe życie byłam pewna, że działka po mojej zmarłej dawno prababci należy do mnie. Działka była cały czas na Nią, podatki za tą działkę płaciła moja babcia (synowa prababci bo jej syn zmarł). W Urzędzie Gminy ja widnieję jako właściciel, z racji tego, że mój dziadek (syn prababci) zmarł kilka lat temu. Zainteresowałam się ostatnio kwestią prawną tego gruntu ale w Wydziale Geodezji okazało się, że w 2011r. na tą działkę została założona księga wieczysta i właścicielem jest Skarb Państwa. Dodam, że od około lat 70-tych prababcia widniała jako właściciel. Dlaczego to się zmieniło ? Wychodzi na to, że płacimy podatki od 10 lat za grunt, który nie należy do nas ?

Ostatnia edycja:
Może w międzyczasie zmieniła się numeracja działek i ktoś popełnił błąd składając wniosek o wpis do niewłaściwej księgi wieczystej.

W każdym razie, masz prawo sprawdzić w czytelni sądu prowadzącego księgi wieczyste jaki dokument był podstawą dla ujawnienia prawa własności Skarbu Państwa w tej księdze wieczystej. Możesz go sfotografować i potem pokazać np. prawnikowi.

Powrót