grunt rolny czy musze odralniać?

• Autor wątku Autor wątku kasja79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasja79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam taki dziwny problem. Kupiłam działkę która w miejscowym planie przeznaczona jest pod zabudowę jednorodzinną (posiadam zaświadczenie z gminy oraz sprawdziłam na planie) w ewidencji gruntów jest ona oznaczona jako R V (V to klasa gruntu jak mniemam). Notariusz zawarł umowę przedwstępną ale tylko po to aby gmina zrzekła się prawa pierwokupu nadmieniam że gmina a nie agencja nieruchomości rolnej. Przyznam szczerze że teraz nie wiem co z tym fantem zrobić. Czy ta działka jest działką rolną którą muszę odrolnić żeby móc wybudować tam dom? Jeśli rolna to czemu ANR nie musiała się wypowiedzieć co do sprzedaży ziemii. Im więcej czytam tym więcej mam wątpliwości i większy mętlik w głowie. Jeśli ktoś może mi wyjaśnić całą tą sytuacje byłabym wdzięczna.

Jest to działka budowlana. Gmina dla tego ma prawo pierwokupu bo obecny właściciel kupił tą działkę od gminy, nic nie trzeba odralniać tylko czekać cierpliwie aż gmina się wypowie (w większości wypadków nie korzystają).

Witam.
Narazie masz działkę przeznaczoną w planie pod zabudowę jednorodzinną. W momencie kiedy będziesz miała projekt zagospodarowania działki będziesz musiała wystąpić o wyłączenie gruntów z produkcji rolnej, bo inaczej nie dostaniesz pozwolenia na budowę.

Gruntu klasy V nie trzeba wyłączać z produkcji rolnej zgodnie z ustawą o ochronie gruntów rolnych i leśnych Dz.U. 1995 Nr 16 poz 78

Art. 11. 1. Wyłączenie z produkcji użytków rolnych wytworzonych z gleb pochodzenia mineralnego, zaliczonych do klas I, II, III, IIIa, IIIb, oraz użytków rolnych klas IV, IVa, IVb, V i VI wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego, a także gruntów, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 2-10, oraz gruntów leśnych, przeznaczonych na cele nierolnicze i nieleśne - może nastąpić po wydaniu decyzji zezwalających na takie wyłączenie. W decyzji określa się obowiązki związane z wyłączeniem.

Powrót