Grunty rolne, a rejestracja jako osoba bezrobotna

• Autor wątku Autor wątku Managunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Managunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Nie wiem, czy wybrałam dobry wątek, ale nie mogę znaleźć nigdzie informacji na temat, który mnie nurtuje.
Prosiłabym o poradę. 30 listopada br zakończyłam pracę w firmie X i od 1 grudnia nie pracuję. Chciałam zarejestrować się jako osoba bezrobotna w UP, niestety przeszkodą są posiadane przeze mnie grunty rolne.
Ale od początku - w 2008 roku nabyłam grunty rolne wraz z narzeczonym (łącznie jest to 2,5 ha przeliczeniowego). W 2009 roku pobraliśmy się. Jeśli dobrze pojmuję ta nieruchomość nie wchodzi do wspólnoty majątkowej, a stanowi majątek osobisty każdego z nas, ponieważ została nabyta przed zawarciem związku małżeńskiego. Moje pytanie jest takie: czy posiadając 1/2 udziałów w tej nieruchomości z punktu widzenia UP jestem posiadaczem 2,5 ha (co eliminuje mnie w rejestracji jako osobę bezrobotną) czy czy jestem posiadaczem 1,25 ha (czyli połowy nieruchomości i tym samym mogę zarejestrować się jako bezrobotna.

Dodam, że ani ja ani mąż nigdy nie byliśmy zarejestrowani w KRUSie, mąż zatrudniony jest na umowę o pracę.
Grunty o których mowa leżą poza miejscem naszego zamieszkania

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Powrót