Grupa na Facebooku przeciwko allegro

• Autor wątku Autor wątku Pablo1103
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pablo1103

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam

Prosze mni poprawic jesli temat nie w tym miejscu gdzie trzeba.

Ostatnimi czasy w zwiazku z problemami z w/w portalem postanowilem zalozyc grupe na facebooku "Nie kupuje na allegro" - zamierzam uwidocznic niedociagniecia zwiazane ze wspomnianym, w skrocie:

- prowizje duze (8%) a ochrony kupujacych brak (ten POK to jest kabaret)
- payu ktore jest jakas sciema zamiast przydatnym narzedziem jak paypal
- chamstwo osob pracujacych w allegro
- niedorzeczne zasady blokowania kont
- nieprzestrzeganie zasad polskiego prawa (np 10 dni na zwrot towaru)
- nieprzestrzeganie wlasnego regulaminu (via sprzedawanie podrobionych towarow np)

itp. itd.

Mam zamiar naklaniac ludzi do zaprzestania zakupow na tymze smieciowym portalu, szczegolnie ze w internecie i nie tylko mozna znalezc wiele ciekawych promocji i nie trzeba narazac sie na laske tej bezbnadziejenej platformy.

Chcialem zapytac czy za zalozenie takowej grupy groza jakies konsekwencje prawne? Mamy wolny rynek oraz wolnosc slowa

Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Pablo1103 napisał:
Chcialem zapytac czy za zalozenie takowej grupy groza jakies konsekwencje prawne?
To zależy na ile będzie to rzeczowe a na ile będzie to biciem piany....

PS
ad. 1, a co ciebie obchodzą prowizje? Pytanie retoryczne, bo mogą dać nawet 200% i nic ci do tego
ad.2, jak dla mnie jest bardzo przydatne, dwa kliknięcia i zapłacone, bez kopiowania danych i skakania między stronami
ad.3, w to nie uwierzę, no chyba że masz odmienną od obowiązującej definicję "chamstwa"
ad. 4, mają do tego prawo, to ich podwórko
ad. 5, a np.?
ad. 6, zakupiłeś od Allegro podrobiony towar?

Dzięki za odpowiedź

ad1. Obchodzą i to nie tylko mnie, bardzo wiele osób handlujących na allegro narzeka (wystarczy przy zakupie porozmawiać o możliwości np umówienia się poza aukcją - większość osób woli spuścić cenę i sprzedać coś poza niż płacić monopolistycznemu allegro za tak na dobrą sprawę tylko serwer).

ad2. no i co z tego, że dwa kliknięcia i zapłacone(prowizja oczywiśce naliczana od tranzakcji też). W paypalu wpłacasz pieniądze, są "zamrażane" i jak towar do Ciebie przyjdzie niezodny z opisem - wysyłasz jednego maila i pieniądze nie są wypłacane oszustowi. Tutaj co masz tak na prawde?

ad3. uwierz, ignorowanie i zbywcze odpowiedzi są na porządku dziennym. Ogólnie ktoś Cie może od c*eli wyzywać w komentarzach(wystarczy napisać c.w.e.l zamiast w ciągu żeby oszukać algorytm) - zgłaszasz to do allegro a oni olewają. Zakodują co najwyżej, przecież chamstwo to tam chleb powszedni.

ad4. spoko ale niech stosują uczciwe zasady dla wszystkich. Na allegro liczą się sprzedający, ci co prowizje nabijają, reszte mają w d*pie

ad5. dlaczego mam być karany za zwrot towaru do przedsiębiorcy - do 10 dni przysługuje mi takie prawo. Ostantio dostałem maila, że mi konto zablokują

ad6. tak kupiłem. Zgłosiłem do allegro. Zero reakcji. Mogę się sądzić, nie ich sprawa (oczywiście podczas wystawiania przedmiotu wyskakuje komunikat o tym że to niezgodne z ich regulaminem)

Czy ktoś jeszcze jakieś sugestie ma?

1 i 2. ale przecież nikt ciebie/was pod pistoletem tam nie trzyma?

3. od kiedy chamstwo = ignorowanie i zbywanie? Na marginesie: oni nie są stroną relacji, w której pojawia się "c.w.e.l.". Nie mają obowiązku tego usuwać czy regulować.

4. A na jakiej niby podstawie mają to robić? Czyżby łamali prawo? Nie muszą stosować żadnych równych zasad dla wszystkich....

5. kupiłeś od Allegro, że nie przestrzegają prawa i jeszcze za to karają?

6. skoro kupiłeś podrobiony przedmiot od Allegro, to zgłoś ich na policję

Sugestie? Oczywiście: zadaj proszę pytanie natury prawnej.

Wiesz nie chcialbym byc niegrzeczny ale odnosze wrazenie ze wchodzisz tu zeby sie powymadrzac tylko

Dam jeden przyklad Tobie

W regulaminie allegro surowo zabronione jest handlowanie przedmiotami nieoryginalnymi. Zakupilem przedmiot nieoryginalny, zglosilem. Zero reakcji, zero wyjasniania sprawy...regulamin to kupa bzdur.

Pytanie natury prawnej bylo jak prowadzic takowy profil zeby nie lamal on prawa?
rosze jesli uwazasz ze obrazanie kogos i wyzywanie (na co oni nie reaguja oczywiscie - osoba ktora kierowala takowe komentarze nie zostala zablokowana, nie zostala nawet za nie upomniana) nie jest chmstwem...nie wypowiadaj sie bo z calym szacunkiem dla Ciebie irytuje mnie taki tok rozumowania (szczegolnie ze nie odnosisz sie do poruszanych tematow:

przyklad: dlaczego mam być karany za zwrot towaru do przedsiębiorcy - do 10 dni przysługuje mi takie prawo. >> upiłeś od Allegro, że nie przestrzegają prawa i jeszcze za to karają? - glupota)

Pozdrawiam

Załóż stronę. Pisz prawdę. Za to nic nie grozi. Nie pomawiaj. Zakrywaj dane osobowe. Czyli po prostu przestrzegaj prawa. A jak już założysz to podeślij linka, chętnie polubię, może coś skrobnę.

Pablo1103 napisał:
Wiesz nie chcialbym byc niegrzeczny ale odnosze wrazenie ze wchodzisz tu zeby sie powymadrzac tylko
Masz wiele bezpodstawnych pretensji. To tak jakbyś na obowiązującym rynku miał pretensje, że jeden ma większą, marżę od drugiego...

Piszesz, że Allegro sprzedało ci podróbkę. Czyżby?
Że Allegro nie przestrzega 10 dni na zwrot? Czyli coś od nich kupiłeś i nie przyjęli?
Payu to jakoś z prawa wynika, że ma być takie a nie inne?

Po pierwsze mieszasz kompetencje Allegro z kompetencjami sprzedawców. Po drugie, twoje roszczenia są jedynie zwykłym oburzaniem się na coś do czego mają prawo (przykład z marżą wyżej). Chcesz prawnie usankcjonować, żeby mieli prowizję 0,5% oraz odpowiadali za to co sprzedawcy sprzedają i jak obslugują kupujących?

Profil na facebooku? Nie może obrażać, naruszać praw autorskich i znaków zastrzeżonych, nie może naruszać dóbr, nie może być kłamstw.

Jeśli będziesz pisał tak jak tutaj, z pewnością będą mieli uzasadnione powody do roszczeń.

Hej

Dzieki właśnie o taką konkretną odpowiedz mi chodziło.

Nie mam pretencji do allegro, że kupiłem od nich podróbkę (bo nie od nich kupiłem). Mam pretensje, że zgłaszam im pogwałcenie ich regulaminu przez sprzedaż produktów, które legalnie nie są dopuszczone do obrotu w polsce a oni to mówiąc kolokwialnie olewają.

PayU porównuje do Paypala...wypada totalnie niekorzystnie i nie zdziwiłbym się jakby to był jakiś twór od allegro bo dlaczego nie mialiby np z PP korzystać zamiast wspomnianego.

Nie zamierzam nikogo obrażać (w tym marki allegro) tylko przedstawiać sytuacje na portalu, które mnie irytują - w internecie jest pełno ludzi, którzy mają pretensje do portalu o wiele rzeczy - jedne bardziej inne mniej podstawne. Chciałbym prowadzić prfil, który pomoże się przed nimi ustrzec. Dodatkowo jako moją własną deklaracje o niekorzystaniu z niego wiecej (nie lubie gdy płace za coś nie dostając w zamian niczego).

Wiesz każdy ma prawo do postępowania na "swoim podwórku" jak tylko chce. Czy w związku z tym gdyby w Polsce podatek drogowy wzrósł 500 krotnie przestałbyś używać auta i z uśmiechem na twarzy przeszedł do normalnego stanu rzeczy?

Płacę za użytkowanie portalu, co dostaję w zamian?? Platformę tylko i wyłącznie (a prowizje niemałe). Czy nie sądzisz, że allegro przy okazji stosuje praktyki monopolistyczne, politykę siły, która wobec innych możliwości i tak zmusza klienta do korzystania z tegoż?

Pozdrawiam

Powrót