Grupa na Facebooku

• Autor wątku Autor wątku MiziDamian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MiziDamian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dobry wieczór.
Mama takie pytanie.
Swojego czasu założyłem grupę na facebooku "D***w" Grupa utworzona dla pasjonatów zdrowego trybu życia, aktywności fizycznej i oczywiście klubowiczów tego fitness klubu. na dzień dzisiejszy ma już prawie 800 osób.
Okazało się że po 4 miesiącach ktoś straszy mnie, że będę miał nieprzyjemności, dlatego że używam logo ich firmy i nazwy własnej.
A przecież tak naprawdę jest to grupa która reklamuje ten fitness klub, klubowicze umawiają się tam na treningi, wymieniają poglądami itp.
Kompletnie nie rozumiem tego działania i uważam, że to "strachy na lachy" i że nie ma absolutnie żadnych podstaw prawnych do zamknięcia grupy lub zmiany jej nazwy, ale mogę się mylić.
Proszę o poradę.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mypetro napisał:

Bardzo dziękuję za tak "wyczerpującą i merytoryczną" wypowiedz.
Czekam aż wypowie się ktoś bardziej ogarnięty :)
Nasuwa mi się takie porównanie, co jak bym założył grupę zwolenników jedzenia w McDonalds?
Mógłbym czy nie?

Ostatnia edycja:
A nad czym sie tu rozpisywac. Wykorzystujesz znaki handlowe bez pozwolenia uprawnionych. Jezeli zalozylbys taka grupe, uzywal znaku handlowego mcdonalds, to pewnie dostalbys pozew jeszcze zanim ktokolwiek dolaczy do tej grupy

Nie przemawia to do mnie. Jaka podstawa prawna?
Jeśli chcę założyć grupę zrzeszającą pasjonatów Harleya Davidsona w np. Łodzi, to to robie i nic nikomu do tego.

Opcja szukaj na gorze strony, temat poruszany wielokrotnie

MiziDamian napisał:
... Jaka podstawa prawna?...
Prawo własności przemysłowej, Prawo autorskie, temat wielokrotnie omawiany.

Powrót