grupa podatkowa to nie takie proste

• Autor wątku Autor wątku ewa777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewa777

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Mój ojciec nie żyje. Jego brat chce mi dać darowiznę, dokładnie oddać dług, który miał u mojego ojca... Brat z bratem to byłaby grupa pierwsza, ale my z wujkiem już jesteśmy drugą? Czyli będę musiała zapłacić podatek?

Gdybyś przyjęła darowiznę to nie tylko że podlega ona podatkowi od darowizny ale jeszcze w przyszłości niektórzy spadkobiercy wujka (jego żona, dzieci, wnuki) mogliby żądać od Ciebie uzupełnienia ich zachowków.
Jeżeli jednak w okresie 5-ciu poprzednich lat kalendarzowych nie przyjęłaś od wujka żadnych darowizn to darowizna do kwoty 7276 zł jest zwolniona z opodatkowania. Jeżeli kwota darowizny jest jeszcze mniejsza albo Twój wujek jest milionerem i dla niego to tyle co nic to wtedy można by przyjąć że jest to tzw. drobna darowizna pomijana przy obliczaniu zachowków po wujku.

Skoro jednak napisałaś że wujek chce spełnić swoje zobowiązanie które miał wobec Twojego ojca to Ty jako spadkobierczyni możesz przyjąć świadczenie od wujka bez zawierania umowy darowizny.
To nie będzie przecież darowizna tylko zaspokojenie odziedziczonego przez Ciebie roszczenia o zwrot pożyczki. Jeżeli istnieją także inni spadkbiercy Twojego ojca to będziesz musiała się z nimi podzielić tą odzyskaną kwotą przy dziale spadku.
W tytule przelewu od wujka powinno być opisane że:
Zwracam na rzecz [twoje imię i nazwisko], będącej spadkobierczynią pożyczkodawcy, całość pozostałej do spłacenia przeze mnie kwoty pożyczki.

Pytania:
Jak dawno temu został wydany akt poświadczenia dziedziczenia albo postanowienie o nabyciu spadku po Twoim ojcu?
Czy składałaś już do urzędu skarbowego złoszenie SD-Z2 o nabyciu majątku w spadku po ojcu?

Postanowienie o nabyciu spadku po ojcu - w tym roku.
Dostałam zaświadczenie z US o przedawnieniu, ponieważ ojciec zmarł 10 lat temu, a ja nie składałam do urzędu skarbowego złoszenie SD-Z2 o nabyciu majątku w spadku.
Pytania:
1. ja wiem, że to nie jest darowizna tylko zaspokojenie odziedziczonego roszczenia, ale jak przekonać o tym US, więc czy ten tytuł przelewu o zwrocie pożyczki na pewno wystarczy?
2. czy nadal pozostaje kwota 7276? Bo tu chodzi o kwotę nieco wyższą. Jesli nadal 7276 to mi wszystko jedno jak ja to nazwę - pożyczką czy darowizną, różnica tylko, że jak darowizna to składam do US, tak?

Ostatnia edycja:
Najprościej, jeśli masz dzieci, zapytaj wujka czy mógłby rozważyć dokonanie kilku darowizn tak żeby na "głowę" każdego obdarowanego wypadało nie więcej niż 7276 zł.

ewa777 napisał:
1. ja wiem, że to nie jest darowizna tylko zaspokojenie odziedziczonego roszczenia, ale jak przekonać o tym US, więc czy ten tytuł przelewu o zwrocie pożyczki na pewno wystarczy?
Nie wystarczy. Wujek musiał by powiadomić urząd skarbowy o zwrocie długu w ciągu 14 dni (art. 19 ustawy o podatku od spadków i darowizn). Możliwe że przez to sam wkopał by się w konieczność zapłaty zaległego podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) w kwocie 20% pożyczki.

ewa777 napisał:
2. czy nadal pozostaje kwota 7276? Bo tu chodzi o kwotę nieco wyższą. Jeśli nadal 7276 to mi wszystko jedno jak ja to nazwę - pożyczką czy darowizną, różnica tylko, że jak darowizna to składam do US, tak?
To zaświadczenie o którym wspomniałaś jest już nieaktualne ponieważ z chwilą uprawomocnienia się postanowienia sądu stwierdzającego nabycie spadku po Twoim ojcu powstał dla Ciebie nowy obowiązek podatkowy i powinnaś złożyć zgłoszenie SD-Z2 w którym wykażesz wszystkie składniki majątku nabytego przez Ciebie po ojcu włącznie z tą wierzytelnością z tytułu pożyczki.
Co do złożenia SD-Z2 po terminie 6-ciu miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia sądu to jest to możliwe pod warunkiem że uprawdopodobnisz że o nabyciu poszczególnych składników majątku wchodzących w skład spadku po ojcu dowiedziałaś się nie dawniej jak 6 miesięcy temu od aktualnej daty złożenia SD-Z2.
Czyli że zarówno przyjęcie zwrotu pożyczki jak i przyjęcie darowizn wymagało by podjęcia działań z Twojej strony wobec urzędu skarbowego. Uważam że problem podatku od spadku po ojcu i tak Cię nie ominie więc trzeba to załatwić. Natomiast przyjęcie zwrotu pożyczki moim zdaniem może być niekorzystne dla wujka (chyba że zapłacił podatek PCC w przeszłości).

Powrót