Gry, programy? kopiowanie

• Autor wątku Autor wątku forestzmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

forestzmc

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Witam. Mam windows xp,windows vista, office, corel wszystko to mam oryginalne. Czy mogę sobie oczywiście na własny użytek zrobić kopie i z tej kopi instalować sobie te programy. Jeżeli moge zrobić kopie to czy będzie to legalne czy nie?

Tak.
Jeżeli masz te programy orginalne to możesz sobie zrobić kopie tych programów w celu zapewnienia sobie możliwości normalnego z nich korzystania.
Będzie tu chodzić przede wszystkim o zapewnienie bezpieczeństwa orginalnej płycie przed zniszczeniem.
Przepisy nie stanowią ile można zrobić takich kopi i jest to kwestia dyskusyjna, lecz przyjmuje się iż może to być 1 kopia danego programu.
Zrobiwszy sobie kopie takiego programu możesz z niej korzystać. Przykładowo ja mam orginalną grę Dungeon Siege 2 i mogę w celu zabezpieczenia jej przed zniszeniem zrobić sobie kopię i ją używać w czytniku a orginał, żeby się nie zniszczył postawić na półce. 8)

Stanowią dosyć jednoznacznie, że można zrobić 1 kopię. Tak zresztą jest w dyrektywie UE którą te przepisy implementują.

[cytat:3v120y5y]
2. Nie wymaga zezwolenia uprawnionego:
1) sporządzenie kopii zapasowej, jeżeli jest to niezbędne do korzystania z programu komputerowego. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, kopia ta nie może być używana równocześnie z programem komputerowym,
[/cytat:3v120y5y]

Więcej na:
http://www.prawnik.net.pl/pwi/kopiazapasowa.htm

a ja mam jeszcze takie pytanie:
czy w przypadku gdy producent zapewnia wymianę uszkodzonego nośnika czy nadal są podstawy do sporządzenia kopii?

a co jeżeli płyty są zabezpieczone. Czy producent ma prawo zabezpieczac płyty?
A jeżeli są zabezpieczone czy musi udostępnić oprogramowanie w celu możliwości skopiowania???
z góry dzięki za pomoc

Tylko gdzie takie zapewnienie miałoby być dane? W umowie? Jesli tak to możnaby przyjąć, że kopia nie jest "niezbędna"

Z tymi zabezpieczeniami to już wiele interpretacji czytałem i to nie tylko przy programach, a również mniej restrykcyjnych pod względem prawnym filmach i muzyce. Nie jest ta kwestia jednoznaczna i wątpie, żeby dobrowolnie producenci z niej zrezygnowali. To że powinien umożliwić zrobienia kopii nie zawsze znaczy, że to zrobi.

Powrót