Grzywna nałożona przez komornika

• Autor wątku Autor wątku Luka87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Luka87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, 4 tygodnie temu dostałem pismo od komornika o udzielenie informacji o stanie majątku, pracy itp. nie zrobiłem tego dzisiaj dostałem pismo że kwota spłaty zadłużenia jest większa o 2 tys. domyślam się że chodzi o grzywnę nałożoną przez komornika jest szansa dogadania się komornikiem aby takową grzywnę anulował? czy nie ma szans? dodam że chce spłacić zobowiązanie w raz z odsetkami tyle że na grzywną mnie już niestać :rolleyes:

Nie po to nakładał, żeby teraz anulować - zapytaj "swojego" komornika.
Poza tym, że tego co napisałeś nie wynika żeby to była grzywna.
Najpierw byłoby postanowienie o nałożeniu grzywny.

Przy okazji, pytanie teoretyczne z czystej ciekawości - czy niezapłacona grzywna nałożona przez komornika podlega zamianie na areszt, jak grzywny sądowe?

Zapytał bym gdyby odbierali tam telefony, tak w dokumencie nie ma najmniejszej wzmianki o nałożeniu grzywny tylko skąd ta kwota o 2 000 większa?. Z tego co czytam opinie o tym komorniku wynika że to jakiś zwykły złodziej który tylko naciąga ludzi na dodatkowe koszty.

Witam. Mój narzeczony przebywa w zk. Dostał grzywnę, natomiast ta grzywna jest już u komornika. Czy wie ktoś gdzie ma pisać pismo o rozłożenie grzywny na raty ? Do komornika czy do sądu ? Bardzo proszę o pomoc.

Luka87 napisał:
Zapytał bym gdyby odbierali tam telefony, tak w dokumencie nie ma najmniejszej wzmianki o nałożeniu grzywny tylko skąd ta kwota o 2 000 większa?. Z tego co czytam opinie o tym komorniku wynika że to jakiś zwykły złodziej który tylko naciąga ludzi na dodatkowe koszty.

To nie salon orange, żeby mieli 5 osobową obsługę interesantów, musisz próbować do oporu. Tobie trzeba było nałożyć grzywnę, żebyś w ogóle zareagował, ale dla ciebie to mają reagować natychmiast, trochę pokory :)

Jest wiele powodów, dla których ta kwota mogła tak urosnąć. Jak nie skontaktujesz się z komornikiem, to się nie dowiesz. Możemy tylko zgadywać.

Jak zamierzasz sugerować się opiniami na internecie, to gratuluję :) Podpowiem tylko, że nie od wczoraj wiadomo, że głośna mniejszość się wypowiada. Frustraci mają parcie, żeby skomentować czyjąś pracę, normalni ludzie nie mają na to chęci ani czasu.

Luka87 napisał:
tylko skąd ta kwota o 2 000 większa?
jeżeli jest wpisana w pozycję "opłata egzekucyjna" to najpewniej chodzi o art. 53a ust. 2 ukse.
"Grzywien komornika" nie dolicza się do należności dochodzonych w postępowaniu, w którym zostały nałożone.

Luka87 napisał:
Z tego co czytam opinie o tym komorniku wynika że to jakiś zwykły złodziej który tylko naciąga ludzi na dodatkowe koszty.
a mógłbyś tutaj napisać godność owego komornika?

kflatin napisał:
Przy okazji, pytanie teoretyczne z czystej ciekawości - czy niezapłacona grzywna nałożona przez komornika podlega zamianie na areszt, jak grzywny sądowe?
Według stanu prawnego na 22.06.2016r. NIE, ale nie sprawdzałem jeszcze dzisiejszego Dziennika Ustaw.

brzoskwinka1406 napisał:
Witam. Mój narzeczony przebywa w zk. Dostał grzywnę, natomiast ta grzywna jest już u komornika. Czy wie ktoś gdzie ma pisać pismo o rozłożenie grzywny na raty ? Do komornika czy do sądu ? Bardzo proszę o pomoc.
załóż własny wątek

Powrót