grzywna po wyroku

• Autor wątku Autor wątku krisboss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krisboss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam!! potrzebuje pomocy....moze zaczne od poczatku...16.02 mialem rozprawe sadowa na ktorej oprocz mnie bylo sadzone jeszcze 4 osoby tyle ze z troszke innego artykulu...te 4 osoby dostaly wyroki w zawieszeniach oraz grzywny, ja wyrok w zawieszeniu. Sedzia dodala ze koszty sprawy tj 300 zl zostanie podzielone na nasza 5 czyli 60 zl na osobe....Kilka dni temu odebralem list z sadu w ktorym jestem wezwany do oplacenia grzywny 1200zl plus inne koszty...czyli lacznie 1600zl....a przeciez na rozprawie sedzina jasno powiedziala ze ja dostaje tylko wyrok w zawieszeniu i zadnej grzywny tylko koszty sadowe do podzialu....dzwonilem do sadu i pytalem sie dlaczego mam jeszcze grzywne do zaplaty...nic nie byli mi wstanie powiedziec dodali jeszcze ze to jest wyrok prawomocny...i moge sie starac o rozlozenie grzywny na raty.....ale ja wyrok mialem inny!!!....czy protokol z rozprawy pomoze mi wyjasnic cala to sprawe???czy naprawde niec sie nie da zrobic??....bardzo prosze o pomoc...z gory dziekuje.

Wgląd w akta sprawy powinien pomóc. Być może źle usłyszałeś treść wyroku.

Jestem pewien swojego wyroku i tego co usłyszałem, dlatego tym większe było moje zdumienie jak przeczytałem ile mam do zapłaty... Pozostała czwórka dostała grzywne, ponieważ mieli korzyści majątkowe z tego co robili a ja nie miałem... Sędzina chyba 5 razy powtarzała kto ile ma do zapłaty i mi przydzieliła tylko koszty sprawy, czyli 300 zł do podziału na 5 osób, a na piśmie które dostałem to ja muszę zapłacic te 300zł + 1200zł grzywny... Wydaję mi się, że ktoś kto przelewał te wyroki na papier poleciał taśmowo i mi wbił też grzywnę... Co mam teraz zrobic?! Przecież to kupa kasy... :/ Pomijając oczywiście fakt iż zasłużyłem na karę, ale nie rozumiem dlaczego jest ta grzywna jak przy ogłaszaniu wyroku nie było!!! Czy podczas rozprawy wszystkie słowa, które padają są zapisywane lub nagrywane? Miałbym wtedy szansę dowieśc swojej racji... ?!

Po pierwsze sprawdź co jest w aktach sprawy a szczególnie w wyroku. Być może błąd popełniono przy sporządzaniu wezwań do zapłaty.

W wyroku jest grzywna tj. 40 stawek po 30zł... Takie informacje podała mi babka z sądu do której dzwoniłem... Tylko takiego wyroku ja nie dostałem i nie rozumiem skąd ta grzywna się wzięła :x Czy sprawy sądowe są nagrywane? Miałbym wtedy jak to udowodnic...

Zasadą jest że sprawy nie są nagrywane. Rozstrzygający będzie wyrok (ewentualnie treść innych dokumentów jeśli było to skazanie w trybie tzw. dobrowolnego poddania się karze).

Grzywna a koszty sprawy to dwie różne rzeczy.

Powrót