Gwarancja a domniemane obowiązkowe przeglądy.

• Autor wątku Autor wątku worsey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W

worsey

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
W tamtym roku zakupiłem podkaszarkę. po roku się zepsuła. Po zawiezieniu sprzetu do sklepu i odczekaniu 2 tygodni dostałem telefon ze sklepu, że serwis nie naprawi kosiarki bo po roku czasu miałem niby oddać ją na jakiś obowiązkowy przegląd. Z tego co wiem gwarancja trwa 2 lata. Proszę o odpowiedź i podanie jakiejś podstawy prawnej. Chyba, że to ja się mylę. Gwarancji nie mam przy sobie bo leży w serwisie ale nie pamiętam by było w niej coś na temat obowiązkowych przeglądów. Zresztą to nie producent chyba okresla warunki gwarancji a ustawa?

Powinieneś wglądnąć do dokumentu i poczytać warunki. Producent może mieć rację - np. kupując auto w salonie jesteś zobowiązany do serwisowania co jakiś czas, bądź po przebyciu określonych km. Rzecz ma się tak samo, co do zakupionego przez Ciebie sprzętu - jeśli umowa tak stanowiła.
Jeśli zakupiłeś sprzęt nie dalej niż przed rokiem, bezwzględne zastosowanie będzie miała poniższa ustawa
Art. 577. KC
§ 2. Jeżeli w gwarancji nie zastrzeżono innego terminu, termin wynosi jeden rok licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.

Prawo gospodarcze tym temate4m się nie zajmuje. Zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót