gwarancja a rachunek

• Autor wątku Autor wątku ebleble
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ebleble

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Kupiłem ostatnio aparat fotograficzny. Dostałem tylko rachunek (bez n umeru seryjnego aparatu itd.) Po przyjściu do domu w pudełku znalazłem gwarancję producenta. Zadzwoniłem do sprzedawcy i zapytałem czy trzeba ją "podbić". Sprzedawca poinformował mnie, że nie ma takiej potrzeby, ponieważ, rachunek przez niego wystawiony jest równoznaczny z gwarancją wg prawa europejskiego.

Czy jest tak w istocie, czy może muszę udać się do sklepu, żeby podstemplowac gwarancję producenta?
W jakim czasie od zakupu trzeba wypełnić gwarancję producenta?

Z góry dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam

Zły dział - powinno być prawo konsumenckie.

Art. 13. 1. Udzielenie kupującemu gwarancji następuje bez odrębnej opłaty przez oświadczenie gwaranta, zamieszczone w dokumencie gwarancyjnym lub reklamie, odnoszących się do towaru konsumpcyjnego; określa ono obowiązki gwaranta i uprawnienia kupującego w przypadku, gdy właściwość sprzedanego towaru nie odpowiada właściwości wskazanej w tym oświadczeniu. Nie uważa się za gwarancję oświadczenia, które nie kształtuje obowiązków gwaranta.
2. Sprzedawca udzielający gwarancji wydaje kupującemu wraz z towarem dokument gwarancyjny; powinien także sprawdzić zgodność znajdujących się na towarze oznaczeń z danymi zawartymi w dokumencie gwarancyjnym oraz stan plomb i innych umieszczonych na towarze zabezpieczeń.
3. Oświadczenie gwarancyjne powinno być sformułowane zgodnie z wymaganiami określonymi w art. 3 ust. 1 zdanie pierwsze. Jednakże uchybienie tym wymaganiom pozostaje bez wpływu na ważność gwarancji i nie pozbawia kupującego wynikających z niej uprawnień.
4. W dokumencie gwarancyjnym należy zamieścić podstawowe dane potrzebne do dochodzenia roszczeń z gwarancji, w tym w szczególności nazwę i adres gwaranta lub jego przedstawiciela w Rzeczypospolitej Polskiej, czas trwania i terytorialny zasięg ochrony gwarancyjnej. Ponadto powinno być w nim zawarte stwierdzenie, że gwarancja na sprzedany towar konsumpcyjny nie wyłącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień kupującego wynikających z niezgodności towaru z umową.

Powrót