Gwarancja butów - czy jest w ogóle sens się ubiegać?

• Autor wątku Autor wątku flux
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flux

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Wszystkie towary zakupione u nas podlegają przepisowi o 24 miesięcznej odpowiedzialności sprzedawcy. Towar reklamowany jest przekazywany do ekspertyzy niezależnemy rzeczoznawcy sądowemu i w ciągu 14 dni od chwili otrzymania towaru reklamacja zostaje rozpatrzona.
Proszę zachować paragon lub fakturę VAT - dowód zakupu.
Gwarancji nie podlegają wszelkiego rodzaju przypadkowe lub celowe uszkodzenia mechaniczne (rozdarcia, przecięcia itp.), a także uszkodzenia spowodowane niedbałym i niewłaściwym użytkowaniem.

Taki oto podany wyżej zapis widnieje na stronie sprzedawcy allegro. Kupiłem u niego buty, doszła do mnie przesyłka. W butach pochodziłem może 4 dni i zauważyłem pęknięcie w tylnej części podeszwy, a zauważyłem bo but dziwnie skrzypiał. Buty nie były katowane, nie biegałem w nich, nie skakałem.

Czy jest w ogóle sens ubiegać się o gwarancję? Przecież takie buty nie mają prawa się tak szybko rozpaść a zapis który podałem wyżej dziwnie opisuje takie przypadki. Tylko ja dbałem o te buty, oszczędzałem je.

Co o tym myślicie?

Na formularzu reklamacji, który mam wysłać z towarem do sprzedawcy muszę podać proponowany sposób rozwiązania tej sprawy. Czy mogę ubiegać się o zwrot gotówki?

Nie. W pierwszej kolejności możesz żądać wymiany na buty zgodne z umową (niewadliwe). Jeśli nie minąło 6 m-cy od zakupu chroni cię ustatwowe domniemanie o istnieniu wady w momencie wydania butów (sprzedawca nie może powołać rzeczoznawcy). Wszystko jest w ustawie z dnia 27 lipca 2002 r - poszukaj na forum.

Powrót