Gwarancja - czy mogę ubiegać się o zwrot pieniędzy?

• Autor wątku Autor wątku relas5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

relas5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
08.10.14 r. kupiłem tablet (z podstawką pełniącą funkcję klawiatury) w sklepie stacjonarnym. 08.02.15 r. reklamowałem tablet z tytułu gwarancji (kilka dni po zauważeniu usterki) w sklepie, w którym tablet zakupiłem (głośnik zaczął charczeć, przycisk zasilania nie działał prawidłowo). Tablet został wysłany do serwisu w Niemczech (sklep jest tylko pośrednikiem w procesie gwarancyjnym, serwisu dokonuje producent sprzętu). 21.03.2015 wydano mi sprzęt spowrotem. W protokole naprawy napisano tylko, że wymieniono głośnik, o przycisku w ogóle nie wspomniano. Kilka dni temu zaczął się problem z niedziałającym przyciskiem i w dodatku podstawka-klawiatura dzisiaj przestała w ogóle działać. Gdy dzwoniłem na infolinię sklepu, Pan powiedział mi, że nie dysponuje żadnymi informacjami na temat naprawy, nie wie dlaczego serwis kompletnie pominął tę usterkę i że nie ma sensu dowiadywać się więcej, bo ewentualnie otrzyma takie informacje jak w protokole naprawy, który dostałem i polecił aby oddać tablet ponownie na gwarancję tylko wysyłając samemu bezpośrednio do producenta, bo to nieznacznie skróci czas całej procedury. Nie ukrywam, że jest mi to bardzo nie na rękę, gdyż używam go głównie na uczelni, a kolejna reklamacja to kolejne prawie półtorej miesiąca bez urządzenia, na którym pracuję. Chciałbym dowiedzieć się czy w tym momencie mogę ubiegać się o zwrot pieniędzy lub wymianę sprzętu na inny.
Pozdrawiam,
Marcin Religa

Ostatnia edycja:
relas5 napisał:
czy w tym momencie mogę ubiegać się o zwrot pieniędzy lub wymianę sprzętu na inny
Jeśli korzystasz z gwarancji to w niej szukaj odpowiedzi.

Jeśli będziesz reklamował u sprzedawcy, to ma on 14 dni na ustosunkowanie się do żądania reklamacyjnego (żądania zgodnego z ustawą). Przeczytaj: Poradnik Konsumenta

nomnes napisał:
Jeśli będziesz reklamował u sprzedawcy, to ma on 14 dni na ustosunkowanie się do żądania reklamacyjnego (żądania zgodnego z ustawą).

Wyraźnie jest podane, że sprzedawca jest tylko pośrednikiem i nie odpowiada za czas i formę przeprowadzania gwarancji. Czy w tym przypadku nadal musi ustosunkować się do żądania reklamacyjnego w terminie 14 dni?

Jeśli korzystasz z gwarancji to w niej szukaj odpowiedzi.

W gwarancji niestety nie ma o tym słowa. Wieczorem zeskanuję treść.

Dlaczego nie przeczytałeś Poradnika? :what:

Przeczytałem wcześniej, ale rozmawiałem także telefonicznie z rzeczniczką praw konsumenta, która zrobiła mi kompletny mętlik w głowie (np. mówiąc mi, że nie ma czegoś takiego jak 14 dniowy termin ustosunkowania do reklamacji przez sprzedawcę i że gwarancja to tylko dobra wola konsumenta), dlatego wolę zapytać.

Ostatnia edycja:
Zate przejrzyj na spokojnie poradnik, rozróżnij czym jest reklamacja u sprzedawcy z ustawy a czym reklamacja z tytułu gwarancji. Zasady reklamacji u sprzedawcy wskazuje ustawa, u gwaranta gwarancja. Które zasady ci bardziej pasują, to te wybierz.

PS
Jeśli sobie gwarant w gwarancji wyznaczyt 14 dni na ustosunkowanie się lub dowolny inny termin to będzie coś takiego i żaden Rzecznik tego nie zmieni.

Dziękuję za pomoc, teraz rozumiem.
Pozdrawiam.

Powrót