Gwarancja czy niezgodność towaru z umową

• Autor wątku Autor wątku kajoQLIMAX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajoQLIMAX

Użytkownik
Odpowiedzi
103
Witam,

Zakupiłem regenerowana skrzynie do samochodu. Po kilku dniach od montażu zaczęły wydobywac się dziwne odgłosy. Mechanik u którego montowałem skrzynie stwierdził że prawdopodobnie źle jest ustawiony w niej mechanizm różnicowy lub nawet uszkodzony.
Regulamin gwarancji od sprzedawcy wymaga montażu nowego sprzęgła . Sprzęgło wymieniane było ok 40 tys temu a sam mechnik przy montażu je oglądał i widział że jest ok i że było niedawno robione, więc ustaliliśmy że nie będziemy go wymieniac. Wykluczył równie, iż inne podzespoły mogą być uszkodzone ; półosie,wspomniane sprzęgło ,koło dwumasowe .
Patrząc na warunki gwarancji zapewne nie zostanie ona uznana za brak montażu nowego sprzęgła a nawet jezeli by takie było zamontowane to ponowny koszt demontażu ,odesłania skrzyni lub jej dostarczenie zbliży się do ceny jej zakupu. W zapisie przy sprzedaży sprzedawca " gwarantuje że produkt oznaczony w dokumencie jest produktem używanym lecz wolnym od jakichkolwiek wad fizycznych ". Czy w przypadku zgłoszenia niezgodności towaru z umową bedzie ona zasadna i ważniejsza od regulaminu gwarancji sprzedawcy ? Czy w jej przypadku,sprzedawca będzie zobligowany do wymiany towaru na wolny od wad bądź przychylenie się do np: mojej decyzji o naprawie skrzyni przez mechanika lecz na koszt sprzedającego lub pokrycia jakiejś jej części ? Prosiłbym o poradę jak postąpić w zaistniałej sytuacji . W załączeniu regulamin zakupu od sprzedawcy.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót