[gwarancja] czy sprzedawca ma prawo?

• Autor wątku Autor wątku lukash90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukash90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, zakupiłem ostatnio rower, na który producent (nie sprzedawca, u którego kupiłem) udziela mi 2-letniej gwarancji. Jak wiadomo gwarancja taka obejmuje bezpłatne naprawy a tym czasem sprzedawca wymaga ode mnie abym w ciągu miesiąca od daty zakupu zgłosił rower na przegląd, za który życzy sobie 30 zł. Jeśli się nie zgłoszę to rzekomo tracę gwarancję. No i moje pytanie, czy on ma prawo zmuszać mnie do płatnego przeglądu? Bo przegląd sam w sobie jest ważny i powinien się odbyć, ale czy nie powinien być bezpłatny?

Warunki gwarancji określa gwarant i może być tak jak Pan napisał. Jednak w przypadku utraty gwarancji, jeżeli rower był kupiony od przedsiębiorstwa (firmy) przez osobę fizyczną (w celu niezwiązanym z działalnością gospodarczą lub zawodową), to ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego, nakłada na sprzedawcę odpowiedzialność za sprzedany towar na okres 2 lat.
Przepis prawny:
USTAWA z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.

Art. 10.

1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku.

Pozdrawiam :cool:

Ostatnia edycja:
Rozumiem, słyszałem o tej ustawie, tylko że taką niezgodność z umową pewnie jest dużo trudniej wyegzekwować, prawda? Nie bardzo rozumiem dlaczego sklep może mi anulować gwarancję, którą daje producent, no ale skoro jest takie prawo to mówi się trudno. Dziękuję za pomoc

To nie tak, że sklep ją anuluje, o konieczności przeglądu, aby gwarancja była ważna, powinno być napisane w warunkach gwarancji, które ustala gwarant - zapewne producent, więc sprzedawca do tych warunków może się co najwyżej dostosować. Powinno też być napisane na jakich warunkach jest przeprowadzany przegląd - płatny / bezpłatny / itd.

Reklamacja z ustawy jest w większości przypadków korzystniejsza: warunki są jasno określone w ustawie (w tym co ważne terminy), niewywiązanie się z reklamacji daje prawo do odstąpienia od umowy, dodatkowo jest wsparcie Rzecznika Konsumentów, 6 miesięczny okres domniemania istnienia wady w momencie wydania, itd.

Pozdrawiam :cool:

To tak samo jak z gwarancjami samochodów, gwarancja na 7 lat, ok.. ale trzeba co roku robić u nich w serwisie przegląd za parę tysięcy :) Inaczej gwarancja wygasa.

Oczywiście musi być to zawarte w warunkach gwarancji danej kupującemu w chwili zakupu.

Colder napisał:
Oczywiście musi być to zawarte w warunkach gwarancji danej kupującemu w chwili zakupu.

i w tym sęk, że na karcie gwarancyjnej jest informacja o konieczności przeglądu, ale o tym, że muszę za niego zapłacić jakiemuś mechanikowi w prywatnym sklepie, słowa nie ma.

Powrót