Gwarancja która trwa....

• Autor wątku Autor wątku Maalibu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maalibu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie!
Przedstawiam moją sytuację w jakiej aktualnie jestem:
Kupiłem samochód używany u autoryzowanego dealera, po 4 miesiącach i wraz z pierwszą dłuższą trasą niestety auto nawaliło i wypija płyn chłodniczy.
Jako że serwisuje samochód w autoryzowanym salonie danej marki, oddałem auto na diagnostykę. Wyszło na jaw że usterka może być bardzo poważna "pęknięty blok silnika itp"
Po konsultacji z moim serwisem, zadzwoniłem do sprzedawcy przedstawiając sytuację, po kilku dniach dano mi odpowiedź że auto zostanie naprawione. Wysłano nawet lawetę po pojazd.. Do tego momentu wszystko wzorowo.
Niestety.. Auto jest już ponad miesiąc u nich, nadal nie potrafią zdiagnozować usterki, wymijają się w zeznaniach itp. Suma sumarum od ponad 2 miesięcy nie mam samochodu.
Jakie mam prawo odnośnie zaistniałej sytuacji. Czy mogą naprawiać w nieskończoność moje auto? Jak mam interweniować?
Czy możliwy jest zwrot i odstąpienie od umowy?
Zostałem bez samochodu na wakacje.
Pomóżcie!

Sprzedawca naruszył art. 561 par 2 ponieważ nie usunął wady w rozsądnym czasie (przyjmuje się 14 dni) i pozbawił Cię możliwości normalnego korzystania z samochodu przez długi czas. Możesz bezwarunkowo odstąpić od umowy - zgodnie z art. 560 kc

Kodeks cywilny
Art. 561. [Wymiana rzeczy lub usunięcie wad] § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może żądać wymiany rzeczy na wolną od wad albo usunięcia wady.
§ 2. Sprzedawca jest obowiązany wymienić rzecz wadliwą na wolną od wad lub usunąć wadę w rozsądnym czasie bez nadmiernych niedogodności dla kupującego.

Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

Dziękuję! A co z kosztami które poniosłem podczas rejestracji, diagnostyki czy ubezpieczenia?

To szkoda po Twojej stronie. Możesz żadać jej naprawienia.

cedwah napisał:
To szkoda po Twojej stronie. Możesz żadać jej naprawienia.
Czy mogę ustalić termin naprawy np do przyszłego czwartku a w wypadku nie dotrzymania terminu żądać zwrotu pieniędzy za samochód?

Tak. Możesz wyznaczyć ostateczny termin pod rygorem odstąpienia od umowy. Najlepiej zrób to pisemnie i wyślij listem poleconym ze ZPO.

cedwah napisał:
Tak. Możesz wyznaczyć ostateczny termin pod rygorem odstąpienia od umowy. Najlepiej zrób to pisemnie i wyślij listem poleconym ze ZPO.

Dziękuję serdecznie za pomoc!

Powrót