Gwarancja na auto a serwis poza ASO. Te chce fakturę

• Autor wątku Autor wątku emsiol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emsiol

Stały bywalec
Odpowiedzi
477
Mam roczną Renatę. Auto ma 2 lata pełnej gwarancji bez limitu km
Przed przebiegiem 200 000 km chciałem umówić się na przegląd w ASO. Niestety w dwóch najbliższych terminy były za najbliższe 2 i 2,5 tyg. Przegląd prosty. Wymiana oleju i filtra kabinowego + ich wymyślone rzucenie okiem na auto za 500 zł:) norma... W związku z tym, że auto przekręciłoby przebieg dość mocno postanowiłem skorzystać z serwisu nieautoryzowanego. Inaczej musiałbym brać zastępcze ,a te odstawić na kołki na ponad tydzień. Straty sami wiecie... Tak się wydarzyło, że mam lekką awarię (wyciek paliwa z baku od góry). Dzisiaj pojechałem na serwis i niestety nie zostałem przyjęty, ponieważ ASO zachciało fakturę do wglądu za przegląd na 200 000. Pytanie: Czy słusznie? ASO nie jest Urzędem Skarbowym, żeby miało wgląd w moje prywatne faktury. Czy nie powinna im wystarczyć pieczątka wbita w książkę serwisową potwierdzająca dokonanie przeglądu w odpowiednim czasie?
Tak na marginesie dodam, że fra nie została jeszcze wystawiona, jest z odroczonym terminem płatności i przychodzi na @

Jak na moje oko stan faktyczny przedstawiony przez Ciebie jest chaotyczny i nie do końca zrozumiały mniej więcej od połowy do końca postu.

reasumując
Mam auto na gwarancji. Zrobiłem przegląd cykliczny poza serwisem ASO. Mam awarię i ASO żąda ode mnie przedstawienia FV za usługę przeglądu poza ASO.
Inaczej auto nie zostanie przyjęte na naprawę gwarancyjną
I teraz pytanie, czy ASO może żądać ode mnie faktury, czy powinna im wystarczyć pieczątka w książce serwisowej?

Przeczytaj warunki udzielonej Ci gwarancji. Tam może być odpowiedź na Twoje pytania.

brak tak szczegółowego zapisu. Jest mowa o przeglądach poza ASO, ale to tylko jedno zdanie...

Zażądaj zatem podstawy konieczności przedstawienia FV za przegląd.
Na piśmie, za potwierdzeniem odbioru.

Zgłoś dodatkowo sprawę do dystrybutora.

Powrót