Gwarancja na używaną część samochodową

• Autor wątku Autor wątku Kijana89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kijana89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
zakupiłem używaną część samochodową jako osoba fizyczna od firmy zajmującej się sprzedażą internetową. W ogłoszeniu była mowa o gwarancji, jednak bez żadnych szczegółów. Towar okazał się niesprawny, jednak montaż został dokonany po 10 dniach od daty zakupu. Po moim telefonie zaraz po wykryciu niesprawności sprzedawca powiadomił mnie, że gwarancja obejmuje 7 dni od daty zakupu, o czym mnie wcześniej nie poinformował. Faktycznie, mogłem dopytać o warunki gwarancji, lecz sądziłem, że jest to gwarancja "rozruchowa", rozpatrywana po montażu. Czy jest jakaś opcja na zwrot pieniędzy w ramach gwarancji?
Pozdrawiam

Przy założeniu, że w momencie kupna nie wiedziałeś o wadzie towaru sprzedający odpowiada przed Tobą jako konsumentem przez okres 2 lat od momentu wydania rzeczy (rękojmia za wady). Okres ten można skrócić do roku w przypadku rzeczy używanych, ale tylko jeśli o tym skróceniu zostałeś poinformowany przez zawarciem umowy.

Reklamuj na podstawie rękojmi, firma może ograniczyć rękojmię na sprzęt używany, ale musi udzielić ją na co najmniej 1 rok.

Art. 568 § 1

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, mam nadzieję, że powołanie się na rękojmię wystarczy do załatwienia sprawy.
Pozdrawiam

Witam jeszcze raz,
dodatkowe pytanie: jako że poniosłem podwójny koszt za robotę mechanika, czy mam prawo dochodzić zwrotu kosztów robocizny, które poniosłem w związku z montażem tej pierwszej uszkodzonej części?
Pozdrawiam

Możesz dochodzić zwrotu.

Dokładne szczegóły znajdziesz w w Ustawie [rękojmia].

Ostatnia edycja:
Powrót