Gwarancja po ustawie z 25.12.2015 r.

• Autor wątku Autor wątku Egzaminatorka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Egzaminatorka

Egzaminatorka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Jakis czas temu poinformowano mnie, ze jesli produkt byl 2 razy naprawiany to zgodnie z nowa ustawa nie mozna naprawiac 3 raz tylko dostac nowy towar lub zwrot gotowki. Czy to prawda? Gdyz mialam naprawiany 2 razy tel i znow glosnik zepsuty a to wada istotna. Prosze o odpowiedz.

RE: Gwarancja po ustawie z 25.12.2014 r.

2014

Dziekuje, ale nie znam nadal odp. Wiem jedynie, ze moge sie powolac na wade istotna.

Ostatnia edycja:
Jakis czas temu poinformowano mnie, ze jesli produkt byl 2 razy naprawiany to zgodnie z nowa ustawa nie mozna naprawiac 3 raz tylko dostac nowy towar lub zwrot gotowki. Czy to prawda?
Nie 2 razy, a raz naprawiana lub wymieniana bądź sprzedawca nie uczynił zadość żądaniu (np nie naprawił skutecznie rzeczy) - potem można reklamować na podstawie art 560 KC (tzw rękojmi za wady) żądając zwrotu gotówki albo obniżenia ceny. Gwarancja rządzi się własnymi prawami ustalonymi przez gwaranta (podmiot odpowiedzialny za wykonanie gwarancji). Oczywiście warunkiem skorzystania z tego prawa (rękojmi) jest zakup po wejściu w życie nowej ustawy.

Mozna przed ustawa powolujac sie z tytulu niezgodnosci z towarem. Oni dobrze naprawlili ale znow nawalilo

Powrót