Gwarancja.Reklamacja.Co dalej?

• Autor wątku Autor wątku rikus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rikus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Mam pytanie i prośbę. Posiadam LG G5. Zakupiony w Orange w lipcu 2016.W połowie kwietnia na ekranie zaczęły pojawiać się mocne powidoki ekranu które utrzymywały się nawet do kilkudziesięciu minut od wygaszenia ekranu i fatalnie wpływały na komfort pracy z telefonem. W związku z czym poprzez LG Express telefon został wysłany do Autoryzowanego serwisu w Mławie. Po kilku dniach telefon wrócił z wymienionym tylnym panelem(nie wiem w jakim celu został wymieniony). Niestety wada powidoków nie została usunięta. Więc ponownie odesłałem telefon do serwisu. Telefon ponownie wrócił nienaprawiony,a dodatkowo serwis przysłał pismo iż powidoki ekranu jest to rzecz normalna w ekranach LCD i nie ma podstaw do naprawy gwarancyjnej gdyż telefon jest zgodny ze specyfikacją techniczną producenta i jest sprawny. Złożyłem więc reklamację u producenta LG. Niestety dział reklamacji(co można było przewidzieć) reklamacji nie uznał gdyż*Cytuje*ZGODNIE Z OPINIĄ AUTORYZOWANEGO SERWISU LG, POWIDOKI EKRANU SĄ RZECZĄ NORMALNĄ W PANELACH LCD I NIE WYKAZUJĄ CECH WADY FABRYCZNEJ EKRANU I SĄ ZGODNE ZE SPECYFIKACJĄ TECHNICZNĄ. TELEFON WEDŁUG SERWISU JEST SPRAWNY I NIE MA PODSTAW DO UZNANIA REKLAMACJI. Z czym oczywiście się nie zgadzam bo gdyby to była cecha normalna to nigdy nie kupiłbym LG G5. Nikt by nie kupił telefonu z wadą. Teraz pytania. Pamiętam testy LG G5 na kanałach popularnych testerów na YouTube i nie było tam informacji o powstających powidokach ekranu LCD LG G5. U mnie ujawniło się to po 9 miesiącach od zakupu więc chyba nie jest to cecha normalna?Lecz według mnie poważna wada matrycy.Nigdzie na YouTube nie znalazłem informacji aby w panelach LCD powstawały powidoki ekranu ani nigdzie nie znalazłem takiej informacji w specyfikacjach technicznych LG G5. Z telefonu na dzień dzisiejszy nie daje się w normalny sposób korzystać gdyż powidoki ekranu są tak widoczne iż przebijają się nawet przy oglądaniu filmików na YouTube przebijają się przez wszystko.Co mógłbym dalej zrobić by dochodzić swoich racji?Mam w domu jeszcze Leeco Le Max 2,Honor 5x i Huawei P8 i wszystkie te telefony mają panel taki jak W LG G5 czyli LCD TFT i w żadnym powidoki nie występują. Co o tym myślicie i jaką rade macie dla mnie?Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
Złóż reklamacje z tytułu rękojmi.

Szczegóły znajdziesz na stronie UOKIK lub w setce podobnych tematów na forum.

rikus napisał:
Co mógłbym dalej zrobić by dochodzić swoich racji?
musisz zdobyć opinie rzeczoznawcy. Jeśli będzie pozytywna dla Ciebie złożysz ponowną reklamację sprzedawcy telefonu np przepisów o rękojmi (nie gwarancji) i zażądasz usunięcia wady lub wymiany telefonu (art. 556 i nast. kc)

Powrót