Gwarancja, rozliczenie przez sprzedaż

• Autor wątku Autor wątku p1_11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

p1_11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

Kupiłem laptopa rok temu firmy "X". Wziąłem go do domu sprawdziłem i okazało się, że ma wadę. Zgłosiłem wiec reklamację do sprzedawcy poprzez pismo wręczone pracownikowi sklepu. Przyjął reklamacje i sprzęt został odesłany do serwisu tego sklepu. Po tygodniu laptop wrócił z pismem, mówiącym, że nie ma żadnej wady. Ja potwierdzałem Panu oczywiście, że ta wada istnieje, ale Pan nic nie zrobił. Powiedział mi, że mam wysłać do serwisu Asusa. Także wziąłem laptopa i wysłałem do serwisu, napisali ze usterki nie ma. Wkurzyłem się u wysłałem ponownie. W końcu znaleźli usterkę i wymienili płytę główna, ale usterka dalej była. No to wysłałem laptop do serwisu. Za 4 razem Asus zaproponował mi taka opcje:

Z maila:

"Szanowni Państwo,

W ramach otrzymanego zgłoszenia serwisowego uprzejmie informujemy, iż w danym momencie firma ASUS nie jest w stanie przeprowadzić naprawy Produktu. Z powodu przedłużającej się naprawy, ASUS może zaproponować niżej opisane rozliczenie drogą sprzedaży.

W proponowanej procedurze, firma ASUS rozliczy Dystrybutora, który nabył produkt bezpośrednio od ASUS. Gdy Dystrybutor zostanie rozliczony, będzie mógł przystąpić do rozliczenia swojego klienta, czyli Sprzedawcy lub innego podmiotu pośredniczącego w procesie sprzedaży. Prosimy upewnić się czy Sprzedawca lub pośrednik biorący udział w procesie sprzedaży, w dalszym ciągu prowadzą działalność oraz czy rozliczenie drogą sprzedaży będzie możliwe przez nich do przeprowadzenia.

Średni czas realizacji rozliczenia drogą sprzedaży to 4 tygodnie. Sposób rozliczeń pomiędzy kolejnymi podmiotami, zależny jest od podmiotu wykonującego rozliczenie. Sposób rozliczenia pomiędzy Sprzedawcą, a Klientem końcowym zależny jest od decyzji Sprzedawcy. Rozliczenie pomiędzy Sprzedawcą, a Klientem końcowym będzie możliwe w miejscu zakupu oryginalnego produktu, po zakończeniu rozliczeń pomiędzy podmiotami.

Po podjęciu decyzji, proszę o jej przesłanie w odpowiedzi na tę wiadomość.
W przypadku, kiedy są Państwo Sprzedawcą urządzenia, proszę nie podejmować dalszych czynności w kierunku rozliczenia Klienta końcowego do momentu otrzymania potwierdzenia rozpoczęcia procedury, z którym zostanie przesłany numer prowadzonego rozliczenia (np. NLA1234567).
Zastrzegamy sobie możliwość zakończenia naprawy do momentu przekazania potwierdzenia proponowanego rozliczenia.

Zgadzając się na niniejszą procedurę, wyrażają Państwo zgodę na wstrzymanie czynności związanych z naprawą urządzenia, oraz przyjmują do wiadomości, że po zaakceptowaniu oferty, tytuł własności produktu będzie należał do firmy ASUS. Proszę pamiętać, że oznacza to, iż Produkt i dane przechowywane w Produkcie nie zostaną zwrócone.

W przypadku dodatkowych zapytań odnośnie procedury, najszybszą formą kontaktu jest odpowiedź na ten e-mail z zachowaniem ciągłości korespondencji.

W imieniu firmy ASUS, uprzejmie przepraszamy za niedogodności związane z realizacją Państwa zgłoszenia.

"

Super. Poprosiłem ich o napisanie pisma, że laptop nie został przezemnię uszkodzony. Natomiast oni wymigiwali się odpowiedzią taka sama jak w poprzednim mailu - Propozycja rozliczenia przez sprzedać.

Mam pytanie. Jakie prawa mi przysługują ?

Dostałem wadliwego laptopa zgłosiłem to dzień poźniej po kupni go sprzedającemu, a on tego nie uznał. Minąl rok. Czemu sprzedawca ma decydować o typie rozliczenia, skoro nie jest to moja wina, ze laptop jest wadliwy

Ja chcę zwrot gotówki. Może jest jakaś inna opcja?

Proszę o pomoc

Ostatnia edycja:
Powrót