Gwarancja rozruchowa - silnik

• Autor wątku Autor wątku radeksr2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radeksr2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Chciałbym się dowiedzieć jak rozumować gwarancję rozruchową.
Sprzedałem 17dni temu silnik z samochodu, kupujący dziś zadzwonił do mnie że silnik jest już na wykończeniu i chce zwrot pieniędzy i żebym pokrył koszty mechanika. Na silnik spisaliśmy umowe i w dodatkowych ustaleniach wpisana była "gwarancja rozruchowa". Według mnie silnik był sprawny. Jestem osobą fizyczną nie posiadającą żadnej działalności, on posiada ale umowa był spisana na niego, nie firme. Teraz straszy mnie sądem i biegłym. Co mam w takiej sytuacjii zrobić? Skoro według mnie silnik był sprawny? Czy ta umowa po tych 17 dniach jeszcze obowiązuje?

Chciałbym się dowiedzieć jak rozumować gwarancję rozruchową.
Tak, jak ją opisał gwarant. Jeśli na aukcji czy w ogłoszeniu napisał co pod tym pojęciem rozumie. Jeśli jest napisane tylko "gwarancja rozruchowa" bez szczegółów to nie ma żadnej gwarancji i obowiązuje jedynie rękojmia (o ile nie została skutecznie wyłączona).

Co mam w takiej sytuacjii zrobić?
Jeśli złoży reklamację - to ją rozpatrzyć. Uznać albo odrzucić i uzasadnić mu przyczynę. "Silnik jest na wykończeniu" to jeszcze nie wada moim zdaniem. Trzeba skonkretyzować co jest wadliwe i jak. Ponadto trzeba wziąć pod uwagę wiek, przebieg oraz stan silnika jeśli kupujący mógł go obejrzeć. Niech poda konkretną wadę to może coś podpowiemy.

Powrót