Gwarancja samochodu, a dalsze działania w serwisie

• Autor wątku Autor wątku nbd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nbd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie,

Chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu pewnej kwestii, związanej z naprawami gwarancyjnymi samochodu, mianowicie:

W październiku 2015 zakupiłem nowy samochód u dealera znanego niemieckiego producenta. Został nabyty na firmę, finansowany leasingiem.
Około pół roku po zakupie zaczęły się pierwsze problemy - drgania karoserii i nieprawidłowe działanie automatycznej skrzyni biegów
a) strzelanie przy zmianie kierunku jazdy (D/R)
b) wpadanie samochodu w drgania przy dohamowaniu na niskich prędkościach, na biegach 2/3[występuje rzadko]. Od początku napraw zgłaszałem usterkę b), której serwis nie był w stanie zdiagnozować.

Efektem pierwszych napraw było czasowe ustąpienie większości problemów, a naprawy obejmowały wymianę części w skrzyni biegów, natomiast usterka b) dalej nie została nawet zdiagnozowana i występowała z taką samą częstotliwością jak dotychczas.

Podczas ostatniej wizyty w ASO i jeździe próbnej z serwisantem, przyznał rację, że nie jest tak, jak powinno - w końcu ktoś potwierdził moje spostrzeżenia dotyczące usterki b). Dodatkowo sporadycznie zaczął wracać problem a). Obie usterki są powiązanie z nieprawidłowym działaniem automatycznej skrzyni biegów.

Czy w związku z powyższym mam prawo domagać się całkowitej wymiany tego elementu na nowy oraz obniżenia ceny samochodu?
Jak napisałem, mam uzasadnione i potwierdzone przez osoby trzecie obawy, że samochód nie działa prawidłowo. Dodatkowo nie wiem jak usterki mogły wpływać na inne obszary samochodu, przykładowo zawieszenie.

Pozdrawiam

Powrót