Gwarancja serwisowa a nowy właściciel

• Autor wątku Autor wątku Kyla77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kyla77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Miesiąc temu sprzedałam używany (lekko ponad miesiąc) w pełni sprawny telefon, który zakupiłam wraz z gwarancją serwisową, którą otrzymałam od sprzedawcy. Sprzedawca sprzedawał telefon jako nowy. Obecnie nowy właściciel napisał, że telefon nie włącza się. Czy powinien wysłać telefon do sprzedawcy telefonu, od którego otrzymałam gwarancję serwisową?

W takim razie, co należy zrobić? Czy w takiej sytuacji gwarancja serwisowa już nie jest obowiązująca?

Co mam zrobić ja jako osoba, która sprzedała ten telefon sprawny a teraz tel nie włącza się osobie, która go kupiła? Osoba, która go kupiła miała telefon sprawny przez miesiąc.

Czy osoba, która go kupiła powinna go naprawić we własnym zakresie, czy wysłać go do sprzedawcy, który mi sprzedał telefon wraz z gwarancją serwisową, ale telefon jako nowy? Zaznaczam, że osoba, która teraz ma ten tel ma tą gwarancję z rachunkiem.

Kto jest w tej chwili odpowiedzialny za dostarczenie do serwisu/za naprawę telefonu?

Mam nadzieję, że teraz jaśniej wyjaśniłam sprawę.

Ostatnia edycja:
Kyla77 napisał:
Czy osoba, która go kupiła powinna go naprawić we własnym zakresie, czy wysłać go do sprzedawcy, który mi sprzedał telefon wraz z gwarancją serwisową, ale telefon jako nowy?
Może zrobić co chce. Mało tego, może złożyć reklamację u ciebie.
Kyla77 napisał:
Kto jest w tej chwili odpowiedzialny za dostarczenie do serwisu/za naprawę telefonu?

Przepis prawny:
Art. 556.
Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana
ma wadę fizyczną lub prawną (rękojmia).

Przepis prawny:
Art. 560.
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o ob-
niżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie
i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na
wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli
rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprze-
dawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad
lub usunięcia wady.

Kyla77 napisał:
Co mam zrobić ja jako osoba, która sprzedała ten telefon sprawny a teraz tel nie włącza się osobie, która go kupiła? Osoba, która go kupiła miała telefon sprawny przez miesiąc.

Jeśli nie ma zapisu w karcie gwarancyjnej, że gw. nie przechodzi na nowego właściciela to niech kupujący reklamuje bezpośrednio u gwaranta.

Prawa z gwarancji i umowy przechodzą na kolejnego właściciela. Najprościej będzie, gdy nowy właściciel sam prześle telefon do sklepu i wniesie o wymianę lub naprawę z rękojmi. Trzeba wziąć pod uwagę, że być może telefon został uszkodzony przez nowego właściciela.

arturoooo napisał:
Jeśli nie ma zapisu w karcie gwarancyjnej, że gw. nie przechodzi na nowego właściciela to niech kupujący reklamuje bezpośrednio u gwaranta.

Reklamacja z gwarancji jest najbardziej niekorzystna dla konsumenta, po co to proponujesz?

bebo napisał:
Reklamacja z gwarancji jest najbardziej niekorzystna dla konsumenta, po co to proponujesz?

:brawo:

Czy masz coś jeszcze pożytecznego do dodania? Pytam, bo nie wiem czy czytałeś cały wątek czy po prostu chciałeś coś napisać żeby napisać.

Ostatnia edycja:
arturoooo, od dłuższego czasu zauważam, że piszesz bezmyślne posty i później złośliwie odszczekujesz się na uwagi.

bebo napisał:
Prawa z gwarancji i umowy przechodzą na kolejnego właściciela.
Skąd ta pewność? Czy znasz zapisy gwarancji przedmiotu, o którym mowa w tym wątku?
bebo napisał:
Reklamacja z gwarancji jest najbardziej niekorzystna dla konsumenta,
Jak wyżej. Znasz jej zasady, że tak twierdzisz? Poza tym o tym co jest dla kogo lepsze w danym momencie decyduje kupujący.

Czepianie się...
Nie chce mi się szukać w przepisach. Sprzedający nie może łączyć uprawnień kupującego wyłącznie z osobą kupującego, one są przypisane do właściciela towaru.

Zazwyczaj gwarancja ma mniej korzystne zasady, choćby wielość napraw i niemal nieograniczony czas napraw.

Załatwiłem sobie i znajomym wiele reklamacji i jestem z tego dumny. Nie otaczam się gdybaczami i złośliwcami, dlatego wszystko szło sprawnie.

bebo napisał:
Sprzedający nie może łączyć uprawnień kupującego wyłącznie z osobą kupującego, one są przypisane do właściciela towaru.
Ooo! :o Coraz lepiej. Może jednak poszukaj zanim napiszesz kolejną bzdurę?
bebo napisał:
Nie otaczam się gdybaczami i złośliwcami,
A my nie jesteśmy na forum: "jak mi sprzedawca załatwił reklamację" tylko na forum prawnym gdzie dopowiadamy zgodnie z literą prawa.

To wskaż prawo, z którego wynika, że gwarancja może być przypisana imiennie, złośliwy gdybaczu-"prawniku".

bebo napisał:
To wskaż prawo, z którego wynika, że gwarancja może być przypisana imiennie,
Nie ma takiego prawa. Zatem gwarant może w gwarancji wskazać, że prawo z niej wynikające należy jedynie do pierwotnego kupca i nie przedłuża się przy odsprzedaży.

bebo napisał:
złośliwy gdybaczu-"prawniku".
Patrząc na ten oraz inne wątki stwierdzam, że piszesz o sobie....
Jeszcze żadnej wypowiedzi dzisiaj nie poparłeś ani jednym zapisem prawa...

bebo napisał:
arturoooo, od dłuższego czasu zauważam, że piszesz bezmyślne posty i później złośliwie odszczekujesz się na uwagi.

:D
:brawo:

bebo napisał:

Czy sprzedająca jest "firmą", że wyjeżdżasz z konsumentem? :D

I kto pisze bezmyślne posty? :brawo:

bebo napisał:
Załatwiłem sobie i znajomym wiele reklamacji i jestem z tego dumny. Nie otaczam się gdybaczami i złośliwcami, dlatego wszystko szło sprawnie.

Kolejny raz piszesz w swoich postach, że załatwiłeś to czy tamto sobie/znajomym ale podajesz tylko suche informacje.
Może jakiś przepis prawny na poparcie swoich twierdzeń...?

bebo napisał:
Nie chce mi się szukać w przepisach.

Czy też może to jest bdb podsumowanie? ^^^^

Ostatnia edycja:
Powrót