Gwarancja sklepu internetowego

• Autor wątku Autor wątku master2591
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

master2591

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Kupiłem pewne urządzenie w sklepie internetowym przed pandemią. Okazało się że cena tego urządzenia przez pandemie wzrosła 3 razy w stosunku do tego za ile go zakupiłem.

W styczniu urządzenie zepsuło się i oddałem je na naprawę gwarancyjną do sklepu internetowego(niestety mam wyłączoną rękojmię). Sklep twierdzi że sprzęt został przekazany dalej do serwisu. Serwis urządzenie zutylizował ponieważ stwierdził że nie nadaje się do naprawy. Sklep zastrzegł sobie prawo w takich przypadkach do zwrotu środków zakupu lub zwrot innego urządzenia o parametrach nie gorszych niż zepsute urządzanie. W związku z tym sklep zdecydował się wypłacić mi środki za które zakupiłem urządzenie.

Problem w tym, że dostałem te informacje od pracownika tego sklepu, nie został mi przedstawiony żaden dokument z serwisu dlaczego urządzenie nie nadawało się do naprawy. Gdy chciałem zwrotu mojego uszkodzonego urządzenia, sklep odmówił i dopiero wtedy dowiedziałem się że urządzenie zutylizowano bez mojej wiedzy, ani bez mojego pozwolenia. Czy sklep może nie przedstawić mi takiego dokumentu i czy faktycznie może zutylizować moje urządzenie bez mojej wiedzy ani bez pozwolenia?

W tej sytuacji poleciłem żeby sklep zwrócił środki zakupowe na konto z którego dokonałem zakupu. I tutaj kolejny problem ponieważ zostałem poinformowany że muszę im podać numer konta, bo oni nie mają dostępu do informacji zakupowych. Czy w tej sytuacji mogę upierać się co do zwrotu środków na konto z którego dokonałem zakupu czy również mam obowiązek podać im numer konta? Czy mam prawo do ewentualnych odsetek jeżeli nie podam im numeru konta, a zwrot będzie się przeciągał?

Czy w ogóle sklep może tak postępować, ponieważ zostałem bez urządzania na dwa miesiące, czekając na naprawę, a nagle dostaje informacje że zwrócą mi środki i ja nic nie mogę zrobić, a nowe urządzenie kosztuje 3 razy tyle ile sklep chce mi zwrócić?

Pozdrawiam

Skoro korzystałeś z gwarancji to najpierw zajrzyj do jej warunków.

Powrót