Gwarancja sprzętu firmowego

• Autor wątku Autor wątku Etia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Etia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry, piszę z zapytaniem o dwie kwestie: sprzedaż wyposażenia firmy oraz gwarancji tego wyposażenia.

Rok temu otrzymałam dotację z UP na otworzenie jednoosobowej działalności gospodarczej. Za pieniądze z dotacji zakupiłam m.in. sprzęt komputerowy, jednak było to zanim uruchomiłam działalność. Na fv ze sklepu widnieją dane prywatne, nie firmy. Niemniej całość później została rozliczona przez księgową i wszystko było ok.
W skrócie: otrzymałam pieniądze z UP -> zakupiłam sprzęt -> uruchomiłam działalność (miałam na to określony czas).

Z UP nie trzyma mnie już umowa; nadeszły dość trudne dla mnie czasy, że to tak określę i przeszło mi przez myśl, by sprzedać sprzęt komputerowy, który jest wpisany jako wyposażenie firmy. Nie jestem płatnikiem VAT i z tego co się orientuję to nie muszę posiadać kasy fiskalnej przy sprzedawaniu sprzętu i muszę go sprzedać jako firma i wystawić fakturę. Tylko nurtuje mnie pytanie co z gwarancją tego sprzętu? Sądziłam, że są to dwa lata ale przeczytałam, że kupując jako przedsiębiorca ta gwarancja jest krótsza (tu proszę o potwierdzenie). Co więc z długością gwarancji kiedy na fv są dane prywatnej osoby, mimo że sprzęt był zakupiony do celów firmowych?

I kolejna rzecz: gdyby doszło do sprzedaży sprzętu osobie prywatnej to jak wygląda wtedy sprawa z rękojmią i gwarancją producenta?

I trzecia kwestia: co jeśli skorzystałabym z opcji wycofania sprzętu na cele prywatne - w Internecie czytam, że jeśli go sprzedam, to będę musiała wykazać przychód ze sprzedaży w ramach działalności i zapłacić podatek dochodowy. I oczywiście to nie stanowi kłopotu. Najbardziej nurtuje mnie sprawa gwarancji bo nie wiem co mam napisać w ogłoszeniu, a nie chcę kupującego wprowadzić w błąd. Jest to skomplikowana dla mnie sytuacja. Będę wdzięczna za rozjaśnienie sprawy. Dziękuję 🙂

Gwarancja to zobowiązanie dobrowolne. Zatem przeczytaj warunki gwarancji, jakie otrzymałaś przy zakupie. Gwarancji możesz nawet udzielić Ty kupującemu, na swoich warunkach - jeśli chcesz. Nie musisz. Nie musisz się też martwić o gwarancję producenta. Jeśli już wygasła to sprzedaj sprzęt nie informując, że jest objęty gwarancją producenta.

Natomiast przy sprzedaży drugie uprawnienie - rękojmią za wady -jest uprawnieniem ustawowym, możesz poczytać o nim w art. 556-576 kc. Standardowo trwa 2 lata od sprzedaży. Rękojmię można ograniczyć albo wyłączyć pod pewnymi warunkami.

Hm, sprzęt jest objęty jeszcze 2-letnią gwarancją producenta, której pozostał rok. Myślałam o tym, żeby sprzedać sprzęt i załączyć fakturę ze sklepu, w którym go kupiłam. Gdyby coś się podziało to kupujący będzie kontaktować się ze sklepem w celu reklamacji.

Natomiast dręczy mnie sprawa rękojmi, ponieważ najprościej ujmując: chcę sprzedać sprzęt i o nim zapomnieć. Nie chciałabym sytuacji, kiedy kupujący po roku do mnie wraca z ewentualną wadą sprzętu.
Sprzedaję sprzęt wolny od wad (przez rok sprzęt działał bez zarzutu). Spotkałam się z sytuacją, w której osoba prywatna sprzedała na Allegro 10-letnią kartę graficzną, a kupujący po miesiącu zażądał zwrotu pieniędzy ponieważ karta nagle przestała działać. I właśnie takiej sytuacji chciałabym uniknąć (roszczeń kupującego).
Czy zatem możliwe jest wyłączenie rękojmi nawet jeśli sprzedaję sprzęt jako firma i wystawiam kupującemu na to fakturę? I czy gdzieś to powinnam pisemnie odnotować, np. na fakturze lub oświadczeniu czy wystarczy słowne poinformowanie kupującego?

Spotkałam się z sytuacją, w której osoba prywatna sprzedała na Allegro 10-letnią kartę graficzną, a kupujący po miesiącu zażądał zwrotu pieniędzy ponieważ karta nagle przestała działać. I właśnie takiej sytuacji chciałabym uniknąć (roszczeń kupującego).
To, że coś się zepsuje nie od razu oznacza, że jest to wina wady. Kupujący składa reklamację, a Ty się do niej ustosunkowujesz, czyli uznajesz albo odrzucasz - wtedy kupujący może iść do sądu. Po drugie rękojmię można ograniczyć lub nawet wyłączyć na podstawie 558 KC stosując odpowiednie zapisy w umowie. Zapoznaj się z nim. Nie ma natomiast tak do końca możliwości, aby coś "sprzedać i zapomnieć".

Powrót